Κτηματογράφηση: Εξασφαλιζονται τα πνευματικά δικαιώματα των επιστημόνων ή μήπως άλλων φορέων;

Σε άμεσες παρεμβάσεις για την καλύτερη λειτουργία του Κτηματολογίου θα προχωρήσει το υπουργείο όπως άλλωστε επεσήμανε πρόσφατα και ο Υπουργός.

Εγώ θέλω να σταθώ στις αλλαγές που αφορούν εμάς τους μηχανικούς.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τις αλλαγές θα δίνεται η δυνατότητα απευθείας σύνδεσης της εργασίας του μηχανικού με τη λειτουργούσα βάση του Κτηματολογίου.

Όπως έχει τονιστεί ‘’με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται άμεση πληροφόρηση, κάτι που στο παρελθόν ήθελε μήνες, καθυστερώντας την υλοποίηση δικαστικών αποφάσεων σε περιπτώσεις αγωγών που αφορούσαν χωρικές μεταβολές. Αποτελεί ουσιαστικά ένα σημαντικό βήμα στον δρόμο προς την υλοποίηση του ενιαίου ψηφιακού χάρτη’’.

Αυτά λέει το Υπουργείο και συμφωνώ απόλυτα.

Αλλά ας δούμε λίγο και στην πράξη τι σημαίνει αυτό.

Ο αρμόδιος Μηχανικός που έχει αποτυπώσει ένα γεωτεμάχιο (οικόπεδο) υποχρεούται να υποβάλει την αποτύπωση – εργασία ψηφιακά αφού συνδεθεί διαδικτυακά με την ηλεκτρονική εφαρμογή του κτηματολογίου.

Αξίζει να σημειώσω σε αυτό το σημείο ότι η  παραπάνω εργασία του μηχανικού είναι υποχρεωτική τόσο για τις περιοχές που έχουν κτηματογραφηθεί όσο και γι αυτές που ακόμα εκκρεμούν.

Με τον τρόπο αυτό προφανώς εκσυγχρονίζεται η πλατφόρμα του κτηματολογίου και  εμπλουτίζεται με δεδομένα ‘’τα άγνωστου ιδιοκτησίας έως σήμερα οικόπεδα” από ιδιώτες μηχανικούς.

Και έως εδώ καλά…. αλλά…

Με δεδομένο ότι το κτηματολόγιο είναι μια Ανώνυμη Εταιρεία καταλαβαίνουμε ότι η όποια παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες είναι με αμοιβή. Λογικό εώς εδώ.

Με τον τρόπο αυτό ο εκάστοτε μελετητής – τοπογράφος ή συλλέκτης των δεδομένων αυτών υποχρεώνεται να εγχωρήσει τα πνευματικά του δικαιώματα και την επιστημονική του εργασία σε τρίτο ο οποίος με την σειρά του θα διατηρεί σε αρχείο, άλλα και θα διαθέτει στους πολίτες έναντι αμοιβής(;).

Και όμως υπάρχουν ερωτήματα σημαντικά.

  • Η πνευματική ιδιοκτησία για την εκάστοτε αποτύπωση ιδιοκτησίας τελικά σε ποιόν ανήκει; Στον ιδιοκτήτη, τον μελετητή, τον διαχειριστή των αρχείων αυτών, ή το κράτος;
  • Θεωρείτε ότι με τον τρόπο αυτό καταστρατηγείται η διαδικασία δικαιώματος των πολιτών για πρόσβαση σε υπηρεσίες δημόσιου συμφέροντος; Και το λέω γιατί όπως εμείς δίνουμε τα στοιχεία αυτά στο σύστημα του κτηματολογίου έτσι και αυτό θα μπορούσε να δώσει δωρεάν σε εμάς ή τους ιδιοκτήτες. Επί αμοιβή θα μπορούσε να είναι σε τρίτους…
  • Ο μηχανικός που χρησιμοποιεί την επιστημονική του κατάρτιση ως μέσο για την χαρτογράφηση και την διευκόλυνση ουσιαστικά της διαδικασίας πως θα εξασφαλίσει τα  πνευματικά δικαιώματα της εργασίας του;
  • Είναι άραγε ο σωστός τρόπος;
  • Έχει γίνει συζήτηση – κατάθεση προτάσεων από τους κλάδους μας πάνω σε αυτό το ζήτημα; Και αν ναι ήταν σύμφωνοι;
  • Το Κεντρικό τμήμα του ΤΕΕ πως διασφαλίζει τα μέλη του;

Για ακόμα μία φορά καταθέτω την σκέψη μου και ελπίζω να δω απαντήσεις στα ερωτήματα τα οποία είμαι σίγουρος ότι απασχολούν αρκετούς συναδέλφους μου.

*Ο Ν. Κορακιανίτης είναι Πολιτικός Μηχανικός στην Κέρκυρα.