Πότε αναμένονται οι νέες αντικειμενικές αξίες.

Η 15μελής ομάδα εργασίας που έχει συσταθεί από τις 4 Οκτωβρίου στο υπουργείο Οικονομικών Οικονομικών και συνεδριάζει δύο φορές την εβδομάδα, προχωρεί με γοργούς ρυθμούς στην καταγραφή περίπου 7.000 περιοχών και οικισμών σε ολόκληρη την επικράτεια που ενώ είναι εντός σχεδίου δόμησης, παραμένουν για πολλά χρόνια εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού, με αποτέλεσμα ο καθορισμός της φορολογητέας αξίας να γίνεται από τις κατά τόπους εφορίες βάσει των λεγόμενων συγκριτικών στοιχείων.

Οι περιοχές αυτές για πρώτη φορά θα αποκτήσουν τιμές ζώνης και αυτό σημαίνει ότι οι φόροι μεταβίβασης, ο ΕΝΦΙΑ και άλλοι φόροι που αφορούν στα ακίνητα θα υπολογίζονται πλέον βάσει των νέων τιμών ζώνης, και όχι κατά προσέγγιση από τους εφόρους.

Το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει ότι με τη μεγάλη αυτή αλλαγή θα αποκομίσει πρόσθετα έσοδα της τάξης των 500 εκατ. ευρώ.

Ταυτόχρονα οι νέες αντικειμενικές αξίες αναμένεται να επηρεάσουν και την τοπική κτηματαγορά, καθώς πολλοί μεσίτες, χρησιμοποιούν τη χαμηλή αντικειμενική αξία και κατ’ επέκταση την ετήσια φορολογική επιβάρυνση (ΕΝΦΙΑ) ως κράχτη για να πωλήσουν κάποιο ακίνητο.

Η επέκταση των αντικειμενικών αξιών σε 7.000 περιοχέςοικισμούς είναι δεδομένο ότι θα επιφέρει και αύξηση στις φορολογητέες αξίες των ακινήτων που βρίσκονται σε αυτές.

Σύμφωνα με το Βήμα, στο στόχαστρο αναμένεται να βρεθούν ακίνητα που βρίσκονται σήμερα σε παραθαλάσσιες περιοχές και νησιά εκτός αντικειμενικού συστήματος και οι απώλειες εσόδων για το κράτος είναι τεράστιες.

Σε πάνω από 1.000 περιοχές σε ολόκληρη την επικράτεια οι Συντελεστές Αξιοποίησης Οικοπέδων (ΣΑΟ) θα προσαρμοστούν στο επίπεδο των νέων συντελεστών δόμησης που έχουν καθοριστεί.

Αυτό σημαίνει ότι όπου υπάρχει αύξηση του συντελεστή δόμησης θα προκύψει και αντίστοιχη αύξηση των αντικειμενικών αξιών. Αξίζει να τονιστεί ότι ο συντελεστής ΣΑΟ είναι κομβικής σημασίας καθώς ανάλογα με το ύψος του διαμορφώνεται αντίστοιχα η φορολογητέα αξία των συγκεκριμένων ακινήτων καθώς και τα ποσοστά αέρα (υψούν) που παραμένουν αναξιοποίητα σε περίπτωση ακινήτου που έχει ήδη οικοδομηθεί.

cnn.gr