Ιόνιος Βουλή: Το νεοκλασικό κτίριο που αποτελεί σημαντικό μέρος της ιστορίας των Επτανήσων.

Η Ιόνιος Βουλή βρίσκεται στην οδό Μουστοξύδη, στο δρόμο που παλιότερα ήταν γνωστός ως Πλατύ Καντούνι. Από την ίδρυση της το 1817 μέχρι το 1823 τα μέλη της Βουλής της Επτανήσου συνεδρίαζαν στο μέγαρο του Βάιλου, στην πλατεία του Δημαρχείου. Έκτοτε και μέχρι το 1849 η Βουλή συνερχόταν στα ανάκτορα, σε αίθουσα της ανατολικής πτέρυγας όπου σήμερα στεγάζεται η Δημοτική Πινακοθήκη. Το 1849 μεταφέρθηκε σε δημόσιο κτίριο στην ίδια τοποθεσία όπου βρίσκεται και σήμερα. Το 1852, ωστόσο, το κτίριο αυτό κάηκε μετά από πιθανό εμπρησμό. Μετά την πυρκαγιά η 10η Βουλή συγκεντρώθηκε στα δικαστήρια και συμφώνησαν την οικοδόμηση νέου κτιρίου.

Το νέο βουλευτήριο σχεδίασε ο αρχιτέκτονας Ιωάννης Χρόνης σε νεοκλασικό ρυθμό. Η ανέγερσή του ξεκίνησε το 1854 και ολοκληρώθηκε το 1855. Η 11η, η 12η και η 13η βουλή συνεδρίασαν στο νέο κτίριο, όπου το 1863 αποφασίστηκε η ένωση της Επτανήσου με την Ελλάδα.. Το 1869 το βουλευτήριο εκχωρήθηκε ως δωρεά στην Κερκυραϊκή Κοινότητα του Αγγλικανικού Θρησκεύματος. Το 1943 το κτίριο κάηκε από τους εμπρησμούς των Γερμανών και αναστηλώθηκε λίγα χρόνια αργότερα υπό την εποπτεία του αρχιτέκτονα Ιωάννη Κόλλα. Το 1947 η αγγλική Πρεσβεία παραχώρησε το κτίριο στο ελληνικό δημόσιο κρατώντας όμως το παρακείμενο οικοδόμημα για χρήση από τον σύλλογο των Βρετανών υπηκόων.

Σήμερα στο κτίριο συνέρχονται για συνεδριάσεις τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου. Στο εσωτερικό του κτιρίου της Βουλής υπάρχει εξώστης που στηρίζεται σε ελλειπτικό περιστύλιο και δίνει στους πολίτες τη δυνατότητα της παρακολούθησης των συνεδριάσεων. Στην είσοδο του βουλευτηρίου υπάρχει μαρμάρινη πλάκα στην οποία αναγράφονται τα εξής:

«ΕΝ ΤΩ ΑΡΧΑΙΩ ΤΟΥΤΟ ΙΩΝΙΩ ΒΟΥΛΕΥΤΗΡΙΩ Η ΒΟΥΛΗ ΤΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΟΥ ΘΕΛΗΣΕΙ ΙΟΝΙΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΑΙΝΕΣΕΙ ΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΤΙΔΟΣ ΔΥΝΑΜΕΩΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ ΕΨΗΦΙΣΕ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΤΩΝ ΕΠΤΑ ΝΗΣΩΝ ΜΕΤΑ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΗ 23Η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1863».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η 9η Επτανησιακή Βουλή ήταν αυτή που ψήφισε τον εορτασμό της επετείου της ελληνική επανάστασης στις 25 Μαρτίου.

http://www.corfuin.com/gr/parliament.html