Καταγγελία παράταξης ΕΜΑΚ του ΤΕΕ Ανατολικής Κρήτης για την σύσταση του νέου Δ.Σ.

Για «ανηθικότητα» και «συγκεκριμένη συναλλαγή» κάνει λόγο η παράταξη ΑΜΑΚ του ΤΕΕ/ΤΑΚ, αναφορικά με την σύσταση της νέας διοίκησης του Επιμελητηρίου Ανατολικής Κρήτης, καθώς, ενώ πρώτη κίνηση βγήκε η ίδια, οι παρατάξεις «#openTEE» και «ΔΚΜ» απέρριψαν όλες τις προτάσεις που κατέθεσε η ΑΜΑΚ, και συνέστησαν ΔΣ οι ίδιες.

Όπως αναφέρει η ΑΜΑΚ σε ανακοίνωσή της, την ώρα που πρώτη κίνηση εκλέχθηκε η ίδια, οι παρατάξεις #openTEE και ΔΚΜ «απέρριψαν όλες τις προτάσεις που κατέθεσε η ΑΜΑΚ χωρίς να κάνουν καμία αντιπρόταση, αλλά, κινούμενες παρασκηνιακά μοίρασαν τις θέσεις της διοίκησης μεταξύ τους».

Υπενθυμίζεται ότι τα αποτελέσματα των εκλογών της 3ης Νοέμβρη 2019 ήταν τα εξής:

  • ΑΜΑΚ 40,82 %
  • ΔΚΜ 29,04 %
  • #openTEE 26,99 %
  • Δ. Πανεπιστημονική Κ.Μ. 2,34 %
  • Κλεισαρχάκης Γ. 0,80 %

Όπως τονίζει η ΑΜΑΚ, οι μηχανικοί ψήφισαν ΑΜΑΚ αλλά τους προέκυψε διοίκηση ΔΚΜ – #openTEE, την ώρα που «η μόνη παράταξη που κατέθεσε προτάσεις συγκρότησης οργάνων σε όλες τις παρατάξεις ήταν η ΑΜΑΚ».

Σημειώνεται ότι όπως ήδη ανακοινώθηκε από το επίσημο μήνυμα του νέου προέδρου του ΤΕΕ/ΤΑΚ, τη Δευτέρα 13/01/2020 έγινε η σύσταση των νέων οργάνων του ΤΕΕ/ΤΑΚ. Οι παρατάξεις #openTEE και Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών, ήρθαν σε προγραμματική σύγκλιση για τη διοίκηση του ΤΕΕ/ΤΑΚ.

Σε ανακοίνωση αναφέρεται:

«Θεωρούμε σκόπιμο να ενημερώσουμε τόσο τους συναδέλφους μηχανικούς όσο και κάθε ενδιαφερόμενο ότι η συνεργασία που επιτεύχθηκε για την διοίκηση του ΤΕΕ/ΤΑΚ, προέκυψε ως αποτέλεσμα πολλαπλών διεργασιών, που έγιναν από όλες τις παρατάξεις που συμμετείχαν στις εκλογές του 2019. Έγινε δυνατή, μετά από την ουσιαστική συμφωνία των δύο παρατάξεών μας, σε ένα κείμενο θέσεων-προτάσεων που αφορούν τον τρόπο λειτουργίας και την πορεία που πιστεύουμε ότι πρέπει να ακολουθήσει το τμήμα στο μέλλον. Ευελπιστούμε σε μία καλή συνεργασία, προς όφελος των συναδέλφων και της τοπικής κοινωνίας».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της παράταξης των «Αυτόνομων Μηχανικών Ανατολικής Κρήτης»:

«Επισφραγίστηκε τη Δευτέρα το βράδυ με την εκλογή των οργάνων του ΤΕΕ/ΤΑΚ η συμφωνία που γνωρίζαμε ότι έχει γίνει μεταξύ ΔΚΜ και #opentee (πρώην ΑΠΡΟΣΥΜΗ, πρώην ΠΑΣΚ) με το μοίρασμα των θέσεων σε Διοικούσα Επιτροπή και Αντιπροσωπεία ΤΕΕ/ΤΑΚ.

Με τον τρόπο αυτό ολοκληρώθηκε και επίσημα ο “αποκλεισμός” της παράταξης των Αυτόνομων Μηχανικών Ανατολικής Κρήτης (ΑΜΑΚ) από τη διοίκηση του ΤΕΕ/ΤΑΚ.

Ας θυμηθούμε τα αποτελέσματα των εκλογών της 3ης Νοέμβρη 2019, πως δηλαδή ψηφίσαμε:

  • ΑΜΑΚ 40,82 %
  • ΔΚΜ 29,04 %
  • #openTEE 26,99 %
  • Δ. Πανεπιστημονική Κ.Μ. 2,34 %
  • Κλεισαρχάκης Γ. 0,80 %

Δηλαδή οι μηχανικοί ψήφισαν ΑΜΑΚ αλλά τους προέκυψε διοίκηση ΔΚΜ – #openTEE.

Μάλιστα από ότι μαθαίνουμε, περισσότερο χρόνο στη θέση του προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής θα παραμείνει ο επικεφαλής της 3ης σε σειρά παράταξης των εκλογών και έτσι “οι έσχατοι έσονται πρώτοι…” .

Η “ανηθικότητα ” της συγκεκριμένης “συναλλαγής” δεν έγκειται μόνο στο γεγονός ότι μένει έξω από τη διοίκηση του ΤΕΕ/ΤΑΚ η 1η σε ψήφους παράταξη με ποσοστό 40,82% και με διαφορά από τη δεύτερη σχεδόν 12 μονάδες, αλλά και στο ότι οι παρατάξεις #openTEE και ΔΚΜ απέρριψαν όλες τις προτάσεις που κατέθεσε η ΑΜΑΚ χωρίς να κάνουν καμία αντιπρόταση, αλλά, κινούμενες παρασκηνιακά μοίρασαν τις θέσεις της διοίκησης μεταξύ τους!

Επισημαίνουμε ότι μέχρι και τη σύγκληση της Αντιπροσωπείας, η μόνη παράταξη που κατέθεσε προτάσεις συγκρότησης οργάνων σε όλες τις παρατάξεις είναι η ΑΜΑΚ.

Συγκεκριμένα, αμέσως μετά τις εκλογές και με δεδομένο ότι το ποσοστό που κατέκτησε η ΑΜΑΚ (40,82%) δεν της παρείχε αυτοδυναμία, καλέσαμε όλες τις παρατάξεις που συμμετέχουν στην Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ/ΤΑΚ να συνεργαστούμε όλοι μαζί και να δεχθούμε την απόλυτη αναλογικότητα στην εκπροσώπηση, δείχνοντας σεβασμό στην εκλογική διαδικασία και την ψήφο των συναδέλφων.

Στις συναντήσεις που έγιναν με πρωτοβουλία ΑΜΑΚ, οι υπόλοιπες παρατάξεις με διάφορα προσχήματα η καθεμιά, αρνήθηκαν να συμμετέχουν σε συνεργασία όλων των παρατάξεων σύμφωνα με το αποτέλεσμα των εκλογών.

Τελικά αποκαλύφθηκε ότι η πορεία ήταν προδιαγεγραμμένη όπως μας προϊδέαζαν τα μηνύματα που λαμβάναμε. Ιδιαίτερα από την παράταξη #openTEE η οποία ,ακόμη και εν μέσω των συζητήσεων μετά τις εκλογές ,έβγαζε επιθετικές ανακοινώσεις προς την παράταξή μας. Ήταν φανερό ότι είχε ξεκάθαρη στόχευση, κάτι που είχε δείξει και προεκλογικά.

Στη συνέχεια, παρά την εχθρική στάση που αντιμετωπίσαμε, επανήλθαμε και προς τις δύο παρατάξεις με τις οποίες είχαν γίνει οι συναντήσεις και ζητήσαμε τις δικές τους προτάσεις, δηλώνοντας ότι, με δεδομένο ότι δεν έγινε αποδεκτή η πρότασή μας, είμαστε θετικοί και σε άλλες μορφές αναλογικής συμμετοχής στη διοίκηση του ΤΕΕ/ΤΑΚ που πιθανά θα πρότειναν.

Δυστυχώς όμως δεν υπήρξε ανταπόκριση και δεν κατατέθηκε ούτε μια ουσιαστική πρόταση προς την ΑΜΑΚ από τις άλλες παρατάξεις, κάτι που αποδεικνύει ότι δεν υπήρχε εκ μέρους τους καμία διάθεση συνεργασίας εξ αρχής.

Για τον «αποκλεισμό» των Αυτόνομων Μηχανικών Ανατολικής Κρήτης, είναι φανερό ότι κάποιοι εντός και εκτός ΤΕΕ δεν θέλουν την ΑΜΑΚ στη διοίκηση.

Τόσο πολύ ενόχλησε ο τελευταίος 1,5 χρόνος που είχε η ΑΜΑΚ για πρώτη φορά με την Ειρήνη Βρέντζου την ευθύνη της προεδρίας της Δ.Ε. του ΤΕΕ/ΤΑΚ;

Τόσο πολύ ενόχλησε που το ΤΕΕ/ΤΑΚ άνοιξε τις πύλες του στους μηχανικούς;

Μήπως ενόχλησε η διαφάνεια και η ενημέρωση προς τους συναδέλφους και την κοινωνία;

Μήπως ενόχλησε η εισαγωγή της επιστήμης και της τεχνικής στο σχεδιασμό;

Ή μήπως κάποιοι φοβούνται την αυτονομία της ΑΜΑΚ γιατί θέλουν το ΤΕΕ/ΤΑΚ πειθήνιο όργανο που δεν θα του επιτρέπεται να εκφέρει διαφορετική ή αντίθετη άποψη ;

Οι Αυτόνομοι Μηχανικοί Ανατολικής Κρήτης θεωρούμε ότι η απαράδεκτη πρακτική του “αποκλεισμού” μας και η αναντιστοιχία εκλογικού αποτελέσματος και εκπροσώπησης στα όργανα του ΤΕΕ/ΤΑΚ, που μεθοδεύτηκε από τις ηγετικές ομάδες ΔΚΜ και #opentee, είναι καταδικασμένη στη συνείδηση της μεγάλης πλειοψηφίας των συναδέλφων μηχανικών.

Σε πείσμα των ”παρασκηνίων”, εμείς δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε στο προσκήνιο ακόμα πιο δυναμικά για την επίλυση των προβλημάτων των μηχανικών και για την προάσπιση των συμφερόντων της κοινωνίας».

https://www.efsyn.gr/efkriti/koinonia/227221_kataggelloyn-synallagi-sti-nea-dioikisi-toy-tee/tak