Όταν η τέχνη συναντά τα χρήματα γεννιέται ένα υπέροχο μουσείο.

Το Μουσείο Σουµάγια – ιδιοκτησίας του µεγαλοεπιχειρηµατία Κάρλος Σλιµ, του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσµο σύµφωνα µε το «Φορµπς» – µετακοµίσε σε νέο κτίριο της Πόλης του Μεξικού, κάνοντας πολλούς να µιλούν για το Γκουγκενχάιµ της Λατινικής Αµερικής

Επειτα από «διαµονή» δεκαέξι χρόνων σε ένα παλιό εργοστάσιο χαρτιού στην περιοχή Σεν Ανχελ, µεταφέρθηκε σε ένα κτίριο το οποίο θυµίζει γλυπτό του Ροντέν και επιµελήθηκε ο γαµπρός του ιδιοκτήτη, ο µεξικανός αρχιτέκτονας Φερνάντο Ροµέρο. Η ασηµένια κατασκευή του εξαώροφου µουσείου καλύπτεται από δεκαέξι χιλιάδες εξαγωνικά κοµµάτια και το κόστος κατασκευής του άγγιξε τα 70 εκατοµµύρια δολάρια. Τα πατώµατά του είναι κατασκευασµένα από υψηλής ποιότητας ελληνικό µάρµαρο, ο τελευταίος όροφος του µουσείου ανοίγει ώστε να φωτίζεται από τον ήλιο και ο χώρος περιλαµβάνει εκτός από την γκαλερί, µια βιβλιοθήκη, ένα εστιατόριο και µια αίθουσα συνεδριάσεων για 350 καλεσµένους.

Ο σχεδιασµός του µουσείου παραπέµπει, σύµφωνα µε αρχιτέκτονες, στο εµπορικό κέντρο Μπουλ Ρινγκ, στο Μπόρνµουθτης Αγγλίας και — ακόµα καλύτερα — στο Μουσείο Γκουγκενχάιµ της Ισπανίας. Μια σύγκριση άκρως τιµητική που ενισχύει το πρεστίζ του νεόκτιστου µουσείου και την αισθητική αναγέννηση µιας κακόφηµης µέχρι πρόσφατα περιοχής της Πόλης του Μεξικού.

Το µικρόβιο της τέχνης µπήκε στη ζωή του Κάρλος Σλιµ, επικεφαλής των µεγαλύτερων τηλεπικοινωνιακών εταιρειών του Μεξικού, όταν γνώρισε τη γυναίκα του, το όνοµα της οποίας έδωσε στο µουσείο το 1994. Ή συνάντηση έγινε σε µια δηµοπρασία που αποτέλεσε την αφορµή για να αγοράσει τον πρώτο του πίνακα, ένα έργο φλαµανδικής τέχνης του 16ου αιώνα.

Με τα χρόνια η ενασχόλησή του µε την τέχνη γινόταν όλο και πιο εντατική. Η ελλιπήςόµως παρουσία ευρωπαϊκών έργων στα µουσεία του Μεξικού τον απογοήτευε. Τόσο που αποφάσισε ο ίδιος να φτιάξει µια «γέφυρα επικοινωνίας» αγοράζοντας έργα τέχνης και φέρνοντάς τα στην πατρίδα του για όσους δεν είχαν τη δυνατότητα να επισκεφθούν τα µουσεία της Ευρώπης.

«Οταν αγοράζεις µια συλλογή, πρέπει να την εκθέτεις. Πρέπει να τη µοιράζεσαι µε τον κόσµο» υποστηρίζει ο µεγαλοεπιχειρηµατίας που στο µουσείο του φιλοξενεί πάνω από 66 χιλιάδες έργα τέχνης — κυρίως ευρωπαίων και µεξικανών καλλιτεχνών — µεταξύ των οποίων του Σεζάν, του Βαν Γκονγκ, του Ματίς, του Ντα Βίντσι και φυσικά του γάλλου γλύπτη Αύγουστου Ροντέν, µεγάλη θαυµάστρια του οποίου υπήρξε η σύζυγός του Σουµάγια. Στο µουσείο επίσης φιλοξενείται η µεγαλύτερη στον κόσµο συλλογή προϊσπανικών και αποικιακών νοµισµάτων, επιστολές του Χριστόφορου Κολόµβου, γραπτά του ισπανού ερευνητή και κατακτητή Ερνάν Κορτές, θρησκευτικά κειµήλια και ιστορικά έγγραφα.

Τα νέα.