Εισφορές: Τα οκτώ βήματα για τις αιτήσεις στη νέα πλατφόρμα.

Οι μη μισθωτοί θα έχουν στη διάθεσή τους δύο εβδομάδες για να ολοκληρώσουν την ηλεκτρονική διαδικασία και να επιλέξουν εισφορά κύριας σύνταξης και κλάδου υγείας. Οι επιλογές για τους κλάδους επικούρισης και πρόνοιας δεν θα είναι προς το παρόν διαθέσιμες.

Οι υποχρεωτικά ασφαλισμένοι για τους κλάδους αυτούς (μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι, βενζινοπώλες, αρτοποιοί) θα πληρώνουν με βάση το προηγούμενο σύστημα (6,5% επί του κατώτατου μισθού για επικούριση και 4% για εφάπαξ) το πρώτο 6μηνο του 2020 και οι επιλογές των κατηγοριών θα ανοίξουν γι’ αυτούς τους κλάδους τον ερχόμενο Ιούλιο.

Οι ηλεκτρονικές αιτήσεις θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή 13 Μαρτίου. Τα νέα «ραβασάκια» του ΕΦΚΑ θα αναρτηθούν –σύμφωνα με τον προγραμματισμό– τη Δευτέρα 16 Μαρτίου και οι μη μισθωτοί θα έχουν μια εβδομάδα περιθώριο, έως την Παρασκευή 20 Μαρτίου, να πληρώσουν τις πρώτες ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις με το νέο καθεστώς, δηλαδή τις εισφορές Ιανουαρίου 2020.

Για την υποβολή της αίτησης οι ασφαλισμένοι χρειάζονται τους κλειδάριθμους του taxisnet και τον ΑΜΚΑ τους. Η διαδικασία για την ηλεκτρονική επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας θα έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, ως εξής :

  1. Είσοδος στην ηλεκτρονική πλατφόρμα www.efka.gov.gr/epilego μέσω της αρχικής σελίδας του ΕΦΚΑ www.efka.gov.gr. Στην κεντρική σελίδα του Ενιαίου Φορέα θα τοποθετηθεί ειδικό “μπάνερ” το οποίο θα ανακατευθύνει στην ειδική ψηφιακή εφαρμογή.
  2. Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα οι επαγγελματίες και οι αγρότες θα βλέπουν αναλυτικές πληροφορίες για όλες τις ασφαλιστικές κατηγορίες και το ποσό της σύνταξης στο οποίο καταλήγει κάθε επιλογή. Υπενθυμίζεται πως η επιλογή είναι ελεύθερη, ωστόσο «κοστίζει» αντίστοιχα στην προσδοκώμενη σύνταξη.
  3. Στο επόμενο βήμα και αφού ενημερωθούν για τις λεπτομέρειες του νέου συστήματος, οι επαγγελματίες και οι αγρότες θα μπαίνουν στην προσωποποιημένη αίτηση με τους κλειδάριθμους του συστήματος Taxisnet.
  4. Κατά την πάγια διαδικασία οι ασφαλισμένοι θα εξουσιοδοτούν τον εξυπηρετητή του ΕΦΚΑ να προσπελάσει τα στοιχεία τους που τηρούνται στην ΑΑΔΕ (ΑΦΜ, Όνομα, Επώνυμο).
  5. Στον επόμενο βήμα θα γίνεται πιθανότατα η τελευταία ταυτοποίηση του χρήστη με την εισαγωγή του ΑΜΚΑ του
  6. Ακολούθως οι ασφαλισμένοι θα μπαίνουν στην ηλεκτρονική αίτηση υπαγωγής σε ασφαλιστική κατηγορία. Εκεί τα προσωπικά στοιχεία θα είναι προσυμπληρωμένα και οι ασφαλισμένοι θα επιλέγουν την κατηγορία στην οποία θέλουν να ενταχθούν για το 2020 ανάμεσα στις 6 νέες κατηγορίες.
  7. Στην ηλεκτρονική αίτηση οι ασφαλισμένοι θα επιλέγουν εισφορά κλάδου κύριας σύνταξης και την αντίστοιχη εισφορά κλάδου υγείας. Υπενθυμίζεται πως πρέπει να υπαχθούν στην ίδια κατηγορία και για τους δυο κλάδους.
  8. Οι ασφαλισμένοι θα υποβάλλουν την αίτηση στον ΕΦΚΑ

Προσοχή, καθώς η ασφαλιστική κατηγορία την οποία θα επιλέξουν οι επαγγελματίες θα τους ακολουθεί υποχρεωτικά για όλο το 2020. Ζητούμενο είναι τι θα γίνει με τις εισφορές Φεβρουαρίου οι οποίες κανονικά θα πρέπει να πληρωθούν τέλη Μαρτίου. Δεδομένου ότι οι εισφορές Ιανουαρίου πήγαν αρκετά αργότερα, δεν αποκλείεται και για τις εισφορές Φεβρουαρίου να υπάρξει μια κάποια παράταση για να μην πέσουν όλες οι υποχρεώσεις μαζί.   

Όσοι δεν υποβάλουν αίτηση στην πλατφόρμα θα υπαχθούν στην ελάχιστη και υποχρεωτική κατηγορία. Η ελάχιστη κατηγορία είναι 220€ για τους ασφαλισμένους σε πρ. ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ και 121€ για τους αγρότες του πρ. ΟΓΑ

Σύμφωνα με ειδικούς της κοινωνικής ασφάλισης, οι επαγγελµατίες που ασφαλίζονταν στο παρελθόν µε τις ασφαλιστικές κλάσεις του πρώην ΟΑΕΕ και είχαν υποχρέωση να αλλάζουν κλάση ανά συγκεκριµένα χρονικά διαστήµατα, φαίνεται στην πλειονότητά τους να έχουν καταβάλει µια µέση εισφορά για τα έτη 2002-2019 της τάξης των 240 ευρώ, ποσό που «χτίζει» µέσες συντάξιµες αποδοχές της τάξης των 1.200 ευρώ. Πρόκειται για ασφαλισµένους του πρώην ΟΑΕΕ που µετρούν ήδη από 20 έως 30 έτη ασφάλισης.

Στο νέο σύστηµα μπορούν να ενταχθούν στην 3η ασφαλιστική κατηγορία προκειμένου να διατηρήσουν στο ίδιο ύψος την σύνταξη που έχουν «χτίσει» μέχρι τώρα. Εάν επιθυµούν να αυξήσουν το ποσό της προσδοκώµενης σύνταξής τους, πρέπει να ενταχθούν σε µεγαλύτερη της 3ης ασφαλιστική κατηγορία. Το εν λόγω σενάριο εκτιµάται πως καλύπτει περί το 70%-80% των ασφαλισµένων του πρώην ΟΑΕΕ.

Αντίστοιχα για τους επιστήµονες του πρώην ΕΤΑΑ (δικηγόρους, συµβολαιογράφους, µηχανικούς, γιατρούς) φαίνεται πως η επιλογή της 4ης κατηγορίας διατηρεί το ύψος της προσδοκώµενης σύνταξης στο σηµερινό της ύψος και οποιαδήποτε κατηγορία από την 3η και κάτω το ρίχνει.

Και η αναλογιστική μελέτη πάντως που συνοδεύει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο προεξοφλεί πως το 80% θα ενταχθεί στην ελάχιστη και υποχρεωτική κατηγορία.

https://www.ethnos.gr/oikonomia/90804_eisfores-ta-okto-bimata-gia-tis-aitiseis-sti-nea-platforma-pinakes