Οικοδόμοι Ηρακλείου: Δεν τηρούνται μέτρα προστασίας στα εργοτάξια.

Σε καταγγελία προχώρησε το σωματείο των οικοδόμων του Ηρακλείου υποστηρίζοντας ότι δεν τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας στα εργοτάξια.

Η καταγγελία έχει ως εξής:

Παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες που επικρατούν σήμερα, παρατηρείται σε μεγάλα εργοτάξια του νομού μας, ειδικότερα σε ανακαινίσεις μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων η εντατικοποίηση της εργασίας των συναδέλφων, που οδηγούν μαθηματικά στην πλήρη εξόντωσή τους.  Μπροστά στο κέρδος αποδεικνύεται ότι μεγαλοξενοδόχοι και μεγαλοκατασκευαστές δεν λογαριάζουν την υγεία των εργαζομένων .

Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης με τα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, δίνουν το πράσινο φως στους εργοδότες του κλάδου για να εντείνουν την επίθεση στα δικαιώματα μας.

Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου αναστέλλεται η υποχρέωση του εργοδότη να δηλώνει στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ την υπερεργασία, αλλά και την νόμιμη υπερωριακή απασχόληση. Ταυτόχρονα σε αρκετές περιοχές υπάρχει αναστολή ελέγχων από τις κατά τόπους Επιθεωρήσεις Εργασίας. Δε φτάνει που η ανασφάλιστη εργασία στον κλάδο έχει χτυπήσει κόκκινο, τώρα και με επίσημη νομοθετική πράξη της κυβέρνησης της ΝΔ και σε συνεννόηση με τους εργοδοτικούς φορείς, αλλά και την ξεπουλημένη ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ, οι εργοδότες θα μπορούν ελεύθερα να ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους, να μην πληρώνουν εισφορές, αφού δεν υπάρχει και κανείς να τους ελέγξει.

Είναι ή δεν είναι ταξικό ζήτημα το ότι ήδη πάρθηκαν μέτρα για την «προστασία» των επιχειρήσεων, αλλά για τους εργαζόμενους λένε «αν θέλεις κάτσε σπίτι σου, αλλά θα χάσεις το μεροκάματο, ίσως και τη δουλειά σου»;

Στα περισσότερα εργοτάξια δεν τηρείται κανένα μέτρο για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων.

Για να μην πληρώσουμε άλλη μια φορά το μάρμαρο εις βάρος των δικαιωμάτων μας, αλλά και της ίδιας της ζωής μας, απαιτούμε την άμεση λήψη ουσιαστικών μέτρων, με ευθύνη της κυβέρνησης και των εργοδοτών:

  • Άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας, ΕΚΑΒ, ΜΕΘ, εργαστήρια. Να ανοίξουν τώρα όλες οι ΜΕΘ και οι ανενεργές δομές εργασίας. Μονιμοποίηση του προσωπικού.
  • Δεν αποδεχόμαστε καμιά αρνητική αλλαγή, στους όρους και τις συνθήκες δουλειάς μας, στα δικαιώματα μας, στο όνομα της αντιμετώπισης της πανδημίας.
  • Να εξασφαλιστούν έκτακτες άδειες ειδικού σκοπού με αποδοχές για όσους εργαζόμενους χρειαστεί να μείνουν σπίτι είτε για τη φύλαξη παιδιών ή ασθενών είτε από μέτρα που έχουν να κάνουν για την αντιμετώπιση της επιδημίας (πχ κλείσιμο κτηρίων για απολυμάνσεις κτλ).
  • Να σταματήσουν αμέσως οι πλειστηριασμοί κύριας κατοικίας, οι διακοπές σε ηλεκτρικό ρεύμα και νερό, λόγω των χρεών των εργατικών και λαϊκών νοικοκυριών.
  • Εξασφάλιση μέσων ατομικής προστασίας, όπως μάσκες, αντισηπτικά κ.ά. και αυστηρή τήρηση των μέτρων υγείας και ασφάλειας.
  • Λειτουργία ιατρείων σε χώρους δουλειάς και στελέχωσή τους με υγειονομικό προσωπικό.
  • Παροχή πόσιμου νερού και τοποθέτηση τουαλέτας με καθημερινή απολύμανση στα εργοτάξια.

Η προστασία της υγείας της ζωής μας, των συναδέλφων μας, των εργαζομένων και των οικογενειών μας είναι αδιαπραγμάτευτη. Δεν μπορεί και δεν πρέπει η υγεία των εργαζομένων να μπει στο στόχαστρο όσων θα επιχειρήσουν ακόμη και σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, να θωρακίσουν τα συμφέροντά τους και για το σήμερα και για το αύριο σε βάρος των πολλών.

Πηγή: cretalive.gr

Φωτο αρχείου Laisergo