“Ριζικές αλλαγές στο Νέο Πολεοδομικό – Χωροταξικό. Και μέχρι τότε τι;”, γράφει ο Ν. Κορακιανίτης.

Μόλις πριν μία εβδομάδα πριν περιέγραφα την εμμονή – αυταρχισμό του ΥΠΕΝ όσον αφορά το Χωροταξικό – Πολεοδομικό Νομοσχέδιο…

Σήμερα, μια εβδομάδα μετά θα περιγράψω την μερική αναδίπλωση του Υπουργού Κ. Χατζηδάκη για την εκτός την σχεδίου δόμηση και τις νέες αλλαγές στο χωροταξικό νομοσχέδιο…

Για τόσο συνέπεια στον λόγο του Υπουργού μιλάμε…

Πραγματικά όμως διάβασα με ενδιαφέρον την συνέντευξη του Υπουργού στο περασμένο φύλλο της Καθημερινής της Κυριακής όπου κάνει λόγο για τροποποιήσεις στις ρυθμίσεις για την εκτός σχεδίου δόμηση και επιτάχυνση της εκπόνησης των πολεοδομικών σχεδίων με έναρξη από τις τουριστικές περιοχές. Ο υπουργός αναφέρει ότι οι παρεκκλίσεις για δυνατότητα δόμησης σε οικόπεδα μικρότερα από 4 στρέμματα θα καταργηθούν το 2022, ωστόσο στο μεσοδιάστημα δεν θα μετράει ο χρόνος για την έκδοση εγκρίσεων από την δασική και την αρχαιολογική υπηρεσία.

Ειδικά για τις τουριστικές περιοχές δεν ξέρω αν πραγματικά αφουγκράστηκε τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις ή τα συμφέροντα των μεγάλων… θα δείξει. Αναφέρεται ναι μεν σε συγκεκριμένες περιοχές (Κρήτη) αλλά αφήνει έξω άλλες τουριστικές περιοχές πχ Κέρκυρα που δεν έχει ολοκληρωμένο πολεοδομικό σχέδιο και κτηματολόγιο!

Τώρα δύο πράγματα συμβαίνουν… ή ο Υπουργός ρίχνει «στάχτη στα μάτια μας» έτσι ώστε να ηρεμήσει το κλίμα και να προχωρήσει τις αλλαγές που με τόσο αυταρχισμό την προηγουμένη εβδομάδα επέμενε ή αναγκάζεται να παραδεχτεί την αγωνία μας και τα δεκάδες σχόλια που έγιναν στο πλαίσιο της διαβούλευσης.

Επομένως όπως αναφέρει ο κ. Χατζηδάκης, «όποιος επείγεται να χτίσει θα μπορέσει να το κάνει ενώ όποιος δεν επείγεται δεν έχει λόγο να αισθάνεται ότι “μένει εκτός” γιατί θα προχωρήσουμε γρήγορα και μαζικά στην εκπόνηση τοπικών πολεοδομικών σχεδίων ώστε η συζήτηση για την εκτός σχεδίου δόμηση να μπει σε άλλη βάση».

Και εδώ είναι το ζητούμενο Κύριε Υπουργέ… για το οποίο θα επιμείνω πρώτα πρέπει να ξεκινήσει και να ολοκληρώσει τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια, να ολοκληρώσει την κτηματογράφιση, να καταγράψει ψηφιακά όλες τις οδούς που δίνουν δικαίωμα δόμησης στα εκτός σχεδίου ακίνητα, να επαναοριοθετήσει τους οικισμούς στους οποίους ο τρόπος οριοθέτησης δεν ήταν επιστημονικά ορθός και κατόπιν, έχοντας τα παραπάνω ως δεδομένα, να επιβάλει αλλαγές και περιορισμούς στην εκτός σχεδίου δόμηση.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφέρει ακόμη ότι θα παραμείνουν οι ρυθμίσεις για τη μείωση του συντελεστή δόμησης στις εκτός σχεδίου περιοχές ενώ μέχρι την υιοθέτηση των τοπικών πολεοδομικών σχεδίων θα παραμείνει σε ισχύ το σημερινό πλαίσιο αναφορικά με τον χαρακτηρισμό των δρόμων, από τον οποίο εξαρτάται η οικοδομησιμότητα στις περιοχές αυτές.

Και μετά από αυτό τι Κύριέ Υπουργέ; Ή καλύτερα στο μεταξύ πώς;;; Αφού χρειάζεται χρόνος για κατάρτιση όλων των παραπάνω που προανέφερα. (Να σας θυμίσω ότι ακόμα οικοδομησιμότητες των γηπέδων ορίζονται με τα Διατάγματα του 85; Και σε αρκετές περιπτώσεις οικισμούς του 1923; Και θέλετε να μας πείσετε όλα τα παραπάνω που είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου θα γίνουν στο μεσοδιάστημα των 2 ετών και μέχρι το 2022;

Δεν ξέρω αν αυτό που διάβασα στο economix.gr ότι η  μέχρι τώρα «αδιάλλακτη» στάση του ΥΠΕΝ στο θέμα χρεώνεται από κυβερνητικούς κύκλους αφενός στον υφυπουργό Δημήτρη Οικονόμου που φέρεται να επικαλούνταν επιστημονικά (μέχρι και… δικαστικά, όχι απλώς νομικά) επιχειρήματα, αλλά και στην γνωστή προσέγγιση Χατζηδάκη να μην αλλάζει άποψη επί των θεμάτων που τοποθετείται.

Δεν μένει παρά να δούμε το τελικό σχέδιο και αν τελικά όντως το Υπουργείο αναδιπλώνει τις αρχικές τοποθετήσεις του γιατί πραγματικά πολλές φορές το έχουμε δει αλλά ποτέ δεν γίνεται…

Η Κέρκυρα

Και κλείνοντας θέλω να αναφερθώ στην Κέρκυρα γιατί με ενδιαφέρον είδα την τοποθέτηση του Αντιπεριφερειάρχη Α. Αλεξακη ο οποίος με τεκμηριωμένες θέσεις τόνισε μεταξύ άλλων ότι: «Το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ επηρεάζει σημαντικά τον χωροταξικό χάρτη της επικράτειας και αφήνει κενά σε ότι αφορά την προστασία της μικρής ιδιωτικής περιουσίας, η οποία φαίνεται πως απαξιώνεται και κινδυνεύει ουσιαστικά με εκποίηση, καθώς αρκετοί ιδιοκτήτες ακινήτων θα επιλέξουν πώληση σε χαμηλότερη τιμή».

Εξίσου σημαντική και η θέση του τοπικού παραρτήματος του Τ.Ε.Ε. Κέρκυρας που υπενθυμίζει την αναγκαιότητα της ολοκλήρωσης μίας σειράς διαδικασιών ώστε να μπορεί να επέλθει αυτή η αλλαγή.

Ενδιαφέρον θα έχει η στάση της Περιφερειακής αρχής κυρίως που στηρίζεται από την Ν.Δ.

Ίσως είναι ώρα να δούμε αν τελικά η συγκεκριμένη περιφερειακή αρχή εξυπηρετεί τα συμφέροντα των πολιτών ή της Κυβέρνησης… γιατί η αλήθεια είναι ότι σε άλλα σημαντικά ζητήματα βλ. Ερημίτη δεν είδαμε το συμφέρον των πολτών…

Νικόλαος Κορακιανίτης – Πολιτικός Μηχανικός LAISERGO