Επίταξη εκκίνησης «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», γράφει ο Ν. Κορακιανίτης.

Αποφάσεις συλλογικών οργάνων, Περιφερειακών τμημάτων ΤΕΕ, επιστημονικών συλλόγων, και φορέων στο Πανελλήνιο δεν ήταν αρκετοί ώστε να πείσουν το Υπουργείο στην αναβολή – παράταση εκκίνησης του περιβόητου προγράμματος «Εξοικονομώ – Αυτονομώ».
Όλοι το προηγούμενο διάστημα «ακόμα και το ΤΕΕ», ζητούσε παράταση του προγράμματος λόγω των έκτακτων συνθηκών.
Μην τα ξανά αναφέρουμε γιατί όπως φαίνεται το Υπουργείο ακούει μόνο ότι το βολεύει…
Απόδειξη;
Η παράταση που ανακοίνωσε, ή μάλλον που νόμιζε ότι ανακοίνωσε γιατί τελικά ήταν η  «προφητεία ότι θα νομίζετε ότι είναι αλλά όχι τελικά δεν θα είναι»…
Και τελικά μας λέει ότι η πλατφόρμα για την εκκίνηση της κατάθεσης των αιτήσεων που αναμενόταν να ανοίξει στις 30 Νοεμβρίου θα ανοίξει στις 9 Δεκεμβρίου…
 Και ψάχναμε όλοι τις διαφορές αλλά υπήρχαν μόνο σε 4 Περιφέρειες…
Και μάλιστα δεν δίνει παράταση ούτε στην Θεσσαλία όπου είχε τονιστεί πολλές φορές από όλους τους φορείς ότι χρειάζεται χρόνος κυρίως στην Καρδίτσα λόγω των καταστροφών που έχουν σημειωθεί.
Και βλέπω τον Υπουργό να βγαίνει την επόμενη της δήθεν παράτασης και να διατυμπανίζει ότι στις 9 Δεκεμβρίου ανοίγει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων και θα ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου… Μάλιστα μας ενημέρωσε ότι οι αιτήσεις θα γίνονται τμηματικά, ανά περιφέρειες, «για να λειτουργήσει καλύτερα το σύστημα και να αντέξει την πίεση η ηλεκτρονική πλατφόρμα».
Τι μας λέει ο Υπουργός;;; Αλήθεια τώρα;;;
30 Νοεμβρίου μάλλον (και το ευχόμαστε) θα λήξει η καραντίνα νο2.
Οι Μηχανικοί με τις υφιστάμενες απαγορεύσεις βλέπουν  ότι έχει ενισχυθεί η ανασφάλεια του κόσμου, των ενδιαφερόμενων του προγράμματος που θα πρέπει για να γίνουν τα απαραίτητα, οι μετρήσεις για όσους δεν διαθέτουν πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης και αποφεύγουν τις επαφές που είναι απαραίτητες.
Να αναφέρω και τον φόβο μας για την πανδημία όπου έχουμε ήδη λάβει μέτρα μόνοι μας;

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος αγγίζει τα 850 εκατ. ευρώ και «είναι μακράν το μεγαλύτερο και το πιο ελκυστικό πρόγραμμα Εξοικονομώ των τελευταίων 10 ετών». Συμφωνούμε με αυτό άρα γίνεται ακόμα πιο ισχυρό το αίσθημα ευθύνης που θα πρέπει να επιδείξει το Υπουργείο έτσι ώστε να μην χαθεί ούτε ένα.
Αυτό θέλουμε και εμείς. Τίποτε άλλο, να βοηθήσουμε, να στηρίξουμε τους πολίτες και να συμβάλουμε και εμείς (για ακόμα μια φορά σε όλη την διαδικασία.
Συμφωνώ με το αίτημα που κατατέθηκε από τον Τεχνικό κόσμο για την  συνέχεια της λειτουργίας της πλατφόρμας και μετά την κάλυψη των διαθέσιμων για κάθε περιοχή ποσών, ούτως ώστε «να γίνεται ευκρινές το αποτύπωμα του προγράμματος και να δηλώνεται ο δυναμικός του χαρακτήρας».
Πάντως εδώ αποδεικνύεται και στην πράξη τα όσα λέγαμε οι περισσότεροι μηχανικοί όταν εκφραστήκαμε αρνητικά για το περίφημο μνημόνιο συνεργασίας ΤΕΕ – ΥΠΕΝ.
Εγώ πάντως θεωρώ ότι θα δοθεί η παράταση επειδή τα πράγματα με την πανδημία δεν πάνε και τόσο καλά και όχι γιατί το Υπουργείο αφουγκράστηκε τον προβληματισμό μας.
Το ζητούμενο είναι να «τρέξει» το πρόγραμμα χωρίς προβλήματα, για όλους τους εμπλεκόμενους, να τους βοηθήσει να αναβαθμίσουν τις κατοικίες τους αλλά πάντα προστατεύοντας τους ταυτόχρονα από τους κινδύνους της πανδημίας.

Νικόλαος Κορακιανίτης – Πολιτικός Μηχανικός Laisergo