Μόνωση Σπιτιού – Γιατί είναι σημαντική.

Πάντα στις αρχές Φθινοπώρου οι περισσότεροι σκέφτονται πως μπορούν να ”ασφαλίσουν” το σπίτι τους από το κρύο και την βροχή.

Η συμβουλή που δίνουμε στους πελάτες μας είναι η μόνωση της κατοικίας τους ή της επιχείρησης τους.

Δείτε τις συχνές ερωτήσεις που δεχόμαστε αλλά και τις απαντήσεις μας.

Σε τι προστατεύει η μόνωση;

Η μόνωση σας βοηθάει να διατηρήσετε την επιθυμητή θερμοκρασία στο σπίτι όλο το χρόνο, προστατεύοντας το απέναντι στο κρύο το χειμώνα και απέναντι στον καύσωνα το καλοκαίρι. Επίσης βοηθάει στη μείωση της ηχορύπανσης. Ένα καλά μονωμένο σπίτι είναι πολύ ενεργειακά αποδοτικό και κάνει εξοικονόμηση χρημάτων από την μείωση των δαπανών στη ψύξη και τη θέρμανση.

Θα εξοικονομήσω χρήματα;

Αυτό εξαρτάται από διαφορετικούς παράγοντες όπως ο τύπος της μόνωσης, το μέγεθος του σπιτιού, τα υπάρχοντα συστήματα κουφωμάτων κ.ά. Ακόμα, βάσει παλαιότητας του σπιτιού , θα χρειαστεί να πάρετε περισσότερα ή λιγότερα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Το θετικό κομμάτι της ιστορίας είναι ότι γενικά δεν χρειάζεται πλέον να εκδώσετε κάποια άδεια από την πολεοδομία για τις εργασίες θερμοπρόσοψης ή μόνωσης ταράτσας.

Ποια κτίρια χρειάζονται μονωση;

Συνήθως τα σύγχρονα σπίτια είναι χτισμένα με αρκετά καλές προδιαγραφές μόνωσης αλλά παλιά κτίσματα στην Ελλάδα χρειάζονται δουλειά σε αυτόν τον τομέα. Στην δεύτερη περίπτωση, υπάρχουν πιθανόν αρκετές επιλογές για να βελτιώσετε την ενεργειακή απόδοση του σπιτιού σας. Όταν το σπίτι σας παραμένει πολύ κρύο, η ζέστη μπορεί να χαθεί σε πολλές κατευθύνσεις . Οπότε είναι πολύ πιθανό να σκεφτείτε τη λύση της ολοκληρωμένης μόνωσης για να διατηρήσετε την θερμότητα στο σπίτι.

Μπορεί να γίνει μόνωση τμηματικά;

Η απάντηση είναι ότι προφανώς και μπορείτε να μονώσετε τμηματικά ή συνδυαστικά την ταράτσα, τους τοίχους, τα δάπεδα, τα παράθυρα και τις πόρτες. Η πιο σημαντική απώλεια είναι οι τοίχοι καθώς για ένα τυπικό σπίτι οι τοίχοι φτάνουν στο 30-40% σε θερμικές απώλειες. Η ταράτσα έρχεται δεύτερη με περίπου 25% . Μετά πόρτες και παράθυρα χάνουν 20% και τέλος το δάπεδο έχει τη λιγότερη απώλεια ειδικά αν ακουμπάει στο έδαφος.

*Ο Νίκος Κορακιανίτης είναι Πολιτικός μηχανικός και Ιδιοκτήτης του Τεχνικού γραφείου LAISERGO.