Τα τελευταία χρόνια η τέχνη της πέτρας για χτίσιμο κατοικιών αυξάνεται αν και τα στατιστικά όσον αφορά την Ελλάδα δείχνουν ότι οι περισσότεροι την προτιμούν για τα εξοχικά τους σπίτια. Αρκετές φορές οι πελάτες μας ζητούν σχέδια με πέτρα κυρίως για διακόσμηση εσωτερικών και εξωτερικών χώρων.
Πλέον με το πέρασμα του χρόνου οι πέτρινες κατασκευές είναι πλέον μικτές και συνδυάζονται με άλλα υλικά όπως είναι το οπλισμένο σκυρόδεμα, το τούβλο κ.α.
Είναι φτηνή επιλογή;
Η απάντηση είναι πως όχι και αυτός είναι και ο βασικός λόγος που δεν είναι τόσο διαδεδομένη. Πιο συχνή είναι η δόμηση με οπλισμένο σκυρόδεμα και επένδυση εσωτερικά και εξωτερικά με πέτρα ή ο συνδυασμός σκυροδέματος πέτρας ή ακόμη και πέτρας-ξύλου.
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα;
Μετά το κόστος το επόμενο ερώτημα είναι ποια είναι τα βασικά πλεονεκτήματα. Αυτά που ξεχωρίζουν είναι σίγουρα η αντοχή του υλικού στο χρόνο, η ευκολία συντήρησης (δεν χρειάζεται σοβάτισμα ή βάψιμο), η μεγάλη θερμοχωρητικότητα (βοηθά στην αποθήκευση θερμότητας) και η υψηλή αισθητική.
Οι ποιο γνωστές πέτρες.
Οι ποιο γνωστές πέτρες κτισίματος μπορεί να είναι Ακροβουνίου, Άρτας, Θάσου, Καβάλας, Καρύστου, Κασσάνδρας, Νεοχωρίου, Παραμυθιάς, Πηλίου κα. Γνωστοί είναι επίσης οι σχιστόλιθοι Πεντέλης, Βυτίνας, Πάρνωνα και Ιωαννίνων. Για το κτίσιμο χρησιμοποιούνται επίσης και τεχνητές πέτρες από ρευστοκονίαμα γρανίτη-τσιμέντου.Οι διαστάσεις της πέτρας που χρησιμοποιείται στη δόμηση ποικίλουν.
Πως συντηρούμε ένα σπίτι με πέτρα.
Η πέτρα φθείρεται κυρίως από τον ήλιο και τον πάγο. Το πιο συνηθισμένο πρόβλημα είναι οι ρωγμές που παρουσιάζονται στους αρμούς.
Με την πάροδο του χρόνου η επιφάνεια του δαπέδου φθείρεται εξαιτίας της χρήσης πετρωμάτων διαφορετικών ειδών με διαφορετική αντοχή σε φθορά από τριβή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι πλάκες να τρίβονται και να φθείρονται ανομοιόμορφα και η επιφάνεια του δαπέδου από πέτρα να αποκτά κυματοειδή μορφή. Ακόμη, η στρέβλωση πλακών από την υγρασία μπορεί να δημιουργήσει «φούσκωμα» που εμποδίζει τη χρήση του χώρου.