Απλοποιείται και επιταχύνεται η αδειοδότηση των κεραιοσυστημάτων.

Στο τρίπτυχο «απλοποίηση, επιτάχυνση και ψηφιοποίηση» θα βασίζεται η διαδικασία αδειοδότησης των κεραιοσυστημάτων, μέσα από το νέο νόμο «Επενδύω στην Ελλάδα», σύμφωνα με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Όπως τονίζει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων στο υπουργείο, Αντώνης Τζωρτζακάκης «στόχος μας είναι να προαχθούν οι επενδύσεις, να έχουν υπηρεσίες με τα νέα δίκτυα οι Έλληνες πολίτες, όπως όλοι οι Ευρωπαίοι, και να έχουμε ένα σύγχρονο αναβαθμισμένο πλαίσιο που θα συμβαδίζει με την τεχνολογία».

Ειδικότερα, σύμφωνα με το υπουργείο οι λόγοι που επιβάλλουν τη νομοθετική παρέμβαση στο θέμα της αδειοδότησης των κατασκευών κεραιών είναι:

1. Οι ασάφειες και οι βαριές δυσλειτουργίες του υπάρχοντος πλαισίου, το οποίο δεκαετίες μετά την έναρξη υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας, δεν ανταποκρίνεται στις λειτουργικές απαιτήσεις ανάπτυξης υποδομών.

«Δεν μπορούμε να αντιμετωπίζουμε κεραιοσυστήματα τεχνολογίας ενός ή δυο ή τριών ετών με νομοθεσία 20ετίας. Το τελευταίο νομοθετικό πλαίσιο ήταν γύρω στο 2012 που μιλούσαμε για δίκτυο 5G, ενώ τώρα ετοιμαζόμαστε να πάμε για το 5G. Υπάρχει μια διαρκής ανάγκη να προσαρμόζεται το νομοθετικό πλαίσιο στις τεχνολογικές εξελίξεις» προσθέτει ο κ Τζωρτζακάκης.

2. Η δημιουργία σύγχρονου, σαφούς και φιλικού προς τις επενδύσεις πλαισίου που να μπορεί έμπρακτα να ενθαρρύνει υπάρχοντες ή υποψήφιους επενδυτές δικτύων. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, «θέλουμε να προλάβουμε το επενδυτικό κύμα που θα υπάρξει με το 5G, καθώς θα γίνουν και αναβαθμίσεις κι επεκτάσεις κεραιών, συστημάτων».

3. Η έγκαιρη προετοιμασία της χώρας για την εισαγωγή της στην νέα εποχή του 5G, η οποία λόγω της αρχιτεκτονικής της απαιτεί συγκεκριμένες τοπολογίες δικτύων.

Όπως υπογραμμίζεται από την ηγεσία του υπουργείου, ο ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας και η συμμετοχή της στην 4η βιομηχανική επανάσταση εδράζεται στην ταχύτατη και χωρίς χρονοτριβές επένδυση σε δίκτυα νέας γενιάς ασύρματων τεχνολογιών.

Τι προβλέπεται

Σύμφωνα με το νόμο, η απλοποίηση και η επιτάχυνση της διαδικασίας θα επιτευχθούν με την πρόβλεψη για αδειοδότηση και εγκατάσταση των κατασκευών κεραιών σε δύο διακριτά μεταξύ τους στάδια, όπου το ένα αποτελεί προϋπόθεση του επόμενου.

Ειδικότερα, για τη νόμιμη εγκατάσταση και λειτουργία νέας κατασκευής κεραίας προηγείται η έκδοση άδειας κατασκευής από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) και στη συνέχεια ακολουθεί η έκδοση έγκρισης δομικών κατασκευών κεραίας μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος έκδοσης οικοδομικών αδειών που προβλέπεται στη νέα πολεοδομική νομοθεσία.

Η ψηφιοποίηση επιτυγχάνεται δεδομένου ότι η προβλεπόμενη διαδικασία διεκπεραιώνεται ηλεκτρονικά μέσω του Συστήματος Ηλεκτρονικής Υποβολής Αιτήσεων (ΣΗΛΥΑ) και του Ηλεκτρονικού Συστήματος Έκδοσης Οικοδομικών Αδειών (e-άδειες).

Ειδικότερα, η αίτηση για τη σχετική άδεια από την ΕΕΤΤ υποβάλλεται μέσω του συστήματος ΣΗΛΥΑ, ενώ η αίτηση για την έγκριση εγκατάστασης δομικών κατασκευών κεραίας υποβάλλεται μέσω του Συστήματος e-άδειες. Το ΣΗΛΥΑ και το Σύστημα e-άδειες διασυνδέονται. Επίσης προβλέπεται η διασύνδεση του ΣΗΛΥΑ με όλες τις λοιπές υπηρεσίες που εμπλέκονται στη διαδικασία αδειοδότησης. «Έτσι, κάποιος που θέλει να εγκαταστήσει μια κεραία θα εισάγει εύκολα, γρήγορα, χωρίς κόπο τα απαιτούμενα δικαιολογητικά ψηφιακά σε αυτά τα δυο συστήματα, και στη συνάχεια θα παίρνει την άδεια του» συμπληρώνει οκ. Τζωρτζακάκης.

https://www.michanikos-online.gr/