Οι εξελίξεις μετά την παράταση για τις δηλώσεις αυθαιρέτων με τον Ν4495/17 και την ανάρτηση των δικαιολογητικών του Ν4178/13.

Παράταση των προθεσμιών που λήγουν  για την υποβολή δηλώσεων του νόμου 4495/17 και για την ανάρτηση δικαιολογητικών στο ηλεκτρονικό σύστημα των δηλώσεων του νόμου 4178/13 ανακοίνωσε ο υπουργός ΠΕΝ Κωστής Χατζηδάκης.

Η παράταση για τις δηλώσεις αυθαιρέτων θα  γίνει ώστε να μην υπάρξει κενό, για την ολοκλήρωση του πολεοδομικού νόμου,  καθώς θα συνδυαστεί με την ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής ταυτότητας των κτιρίων, η οποία είναι ήδη θεσμοθετημένη και  θα τεθεί σε λειτουργία από τα μέσα του 2020 είπε ο υπουργός ΠΕΝ. Ο κ Χατζηδάκης δεν προσδιόρισε τον ακριβή χρόνο της διάρκειας της παράτασης. Αφέθηκε να εννοηθεί, βάσει και της εξαγγελίας για παράταση έως την ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου, ότι αυτή θα είναι τουλάχιστον 6μηνη, όπως έχει ζητήσει και το ΤΕΕ.

Παράλληλα ο ΥΠΕΝ αναφερόμενος σε μικρές πολεοδομικές παραβάσεις ανακοίνωσε ότι η διαδικασία τακτοποίησης αυθαιρέτων  θα μείνει ανοιχτή με κατεύθυνση την ηλεκτρονική ταυτότητα του κτιρίου. Πρόσθεσε ωστόσο ότι «ναι μεν οι ιδιοκτήτες θα μπορούν αν εντάσσονται στις διαδικασίες τακτοποιήσεις όποτε θέλουν αλλά τους καλούμε να το κάνουν εγκαίρως , διότι όσο πιο αργά θα γίνεται η τακτοποίηση του αυθαιρέτου ενδεχομένως να προκύπτουν επιβαρύνσεις για τους ιδιοκτήτες» .  Επίσης ο υπουργός υπογράμμισε ότι «κόκκινη γραμμή» για τις τακτοποιήσεις αυθαιρέτων παραμένει το 2011.