Νέο πλαίσιο και παρατάσεις για τα αυθαίρετα.

Την καταρχήν εξάμηνη παράταση στα αυθαίρετα και στη συνέχεια την καθιέρωση νέου πλαισίου επιβεβαίωσε σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά fm ο Υπουργός ΥΠΕΝ, κ. Χατζηδάκης.

Ο Υπουργός επεσήμανε ότι ενδεχομένως στις συναντήσεις που θα έχει με το ΤΕΕ και με την ΠΟΜΙΔΑ δεν αποκλείεται να προκύψουν και νέες, χρήσιμες ιδέες. Επιπλέον, ο υπουργός υπογράμμισε πως -όπως στο κτηματολόγιο- όσο καθυστερεί ο ιδιοκτήτης να τακτοποιήσει, τόσο μεγαλύτερο πρόστιμο θα πρέπει να καταβάλει.

Όπως είπε ο Υπουργός: ”Ο στόχος μας είναι να μην αργήσει αυτή η παρέμβαση. Θέλω να έχω ξανά συνάντηση με τον κ. Στασινό, αλλά και με τον κ. Παραδιά τον πρόεδρο της ΠΟΜΙΔΑ, γιατί αφορά και αυτούς. Κοιτάξτε, οι συνάδελφοί σας, εκείνο το οποίο με ρωτούσαν ήταν «θα κάνετε παράταση για τα αυθαίρετα ή δεν θα κάνετε;». Αναντίρρητα χρειάζεται να γίνει μια παράταση, αλλά ρωτάω τον καθένα: Αυτό είναι το όραμά μας για τα αυθαίρετα; Να πηγαίνω εγώ κάθε έξι μήνες στη Βουλή και να δίνω παράταση; Προφανώς χρειάζεται μια πιο σφαιρική πολιτική και αυτήν επεξεργαζόμαστε. Θα κινηθούμε με βάση το πνεύμα των προηγούμενων νόμων, με βάση τη νομολογία του ΣτΕ, με βάση το καταληκτικό όριο τακτοποίησης αυθαιρέτων, που είναι το 2011. Από αυτό δεν πρόκειται να ξεφύγουμε. Κι από εκεί και πέρα θα δούμε όλες τις άλλες λεπτομέρειες, μετά και τη συζήτηση με τους ενδιαφερόμενους, έτσι ώστε να πάμε σε ένα μέτρο το οποίο θα είναι σφαιρικό και το οποίο θα μπορεί να δώσει λύση στους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων, χωρίς να ξεφύγουμε από μερικές βασικές συνταγματικές και πολεοδομικές αρχές”.

Στην ερώτηση τι θα γίνει με τα κτίσματα μετα το 2011 ο Υπουργός απάντησε τα εξής: ”Όχι, αυτό είναι πιο σύνθετο και δεν θέλω σήμερα να μπω σε λεπτομέρειες. Θα δοθεί μια παράταση καταρχάς για έξι μήνες, μέχρι το τέλος Ιουνίου, κι από εκεί και πέρα θα υπάρξει ένα πλαίσιο αρχών, το οποίο θα είναι σε μια πιο μόνιμη βάση. Αλλά μπορώ να σας πω ότι βούλησή μας είναι ότι όσο αργεί κανείς να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με το αυθαίρετό του, όσο καθυστερεί την τακτοποίηση, τόσο περισσότερα θα είναι και τα χρήματα τα οποία θα χρειάζεται να πληρώνει”.