«Εξοικονομώ ΙΙ»: Σημαντικά προβλήματα με λάθη στις αιτήσεις για δάνειο.

Με σημαντικά προβλήματα και σωρεία αποριών έρχονται αντιμέτωποι μηχανικοί και σύμβουλοι έργου σε ό,τι αφορά τις αιτήσεις για δανειοδότηση στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον ΙΙ».

Όπως αναφέρουν οι τεχνικοί στη Greenagenda.gr, κάποιοι ωφελούμενοι έχουν προχωρήσει σε λάθη στην πρόταση παρεμβάσεων. Για παράδειγμα, οι ενδιαφερόμενοι έχουν βάλει λάθος ποσά καθώς μπερδεύουν το κόμμα με την τελεία, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ποσά εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Ενδεικτικά, υπάρχει κατατεθειμένο αίτημα για ιδία συμμετοχή με 300.000 ευρώ! Ένα άλλο μεγάλο λάθος εντοπίζεται στις προτάσεις: για παράδειγμα, ωφελούμενοι έγραφαν 2.Γ1, αντί για 2.Γ2.

Άλλοι, πάλι, υπέβαλαν εκ παραδρομής την αίτηση σε άλλη περιφέρεια, αντί για αυτήν όπου ανήκει πραγματικά το ακίνητο, και μάλιστα έφτασαν μέχρι τέλος (4.α).

Επίσης, αρκετοί είναι οι ωφελούμενοι που έχουν κάνει λάθη στα επισυναπτόμενα έγγραφα. Άλλοι, πάλι, έχουν δηλώσει ότι θέλουν σύμβουλο έργο και έχει δεσμευτεί το σχετικό ποσό, ωστόσο δεν έχουν αποθηκεύσει το ΑΦΜ του και το πεδίο “Σύμβουλος Έργου” είναι κενό. Κι αυτό ενώ το ποσό εμφανίζεται δεσμευμένο.

Όπως καταγγέλλουν σύμβουλοι έργου στη Greenagenda.gr, όλα τα παραπάνω είναι απόρροια της ανυπαρξίας κόκκινης ένδειξης (εκτός των οικονομικών στοιχείων) ότι κάτι έχει συμπληρωθεί εσφαλμένα.

Διερωτώνται, δε, εάν θα πρέπει να προχωρήσουν στις αιτήσεις για δανειοδότησης για όσους έχουν λάθος ποσά, Περιφέρεια ή/και επισυναπτόμενα έγγραφα ή αν θα πρέπει να αναμένουν διευκρινιστικές ανακοινώσεις από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Παρότι, όμως, έχουν απευθυνθεί στο ΕΤΕΑΝ, δεν έχουν, μέχρι σήμερα, λάβει κάποια απάντηση, τη στιγμή που οι πελάτες-ωφελούμενοι πιέζουν ασφυκτικά για τις περιπτώσεις τους.

Απαντήσεις

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές που μίλησαν στη Greenagenda.gr, σε ό,τι αφορά τις λάθος αναγραφές ποσών δεν θα υπάρξει πρόβλημα, παρότι ό,τι ποσά επέλεξαν οι ωφελούμενοι δεν διορθώνονται. Εάν δήλωσαν μεγαλύτερο ποσό από αυτό που ήθελαν, δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Ωστόσο, εάν δήλωσαν ποσό μικρότερο, θα μείνουν με το ποσό που τους εγκρίθηκε.

Σχετικά με τις εκ παραδρομής επιλογές άλλης Περιφέρειας, όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, οι αιτήσεις θεωρούνται άκυρες.

Αναφορικά με τα σφάλματα στα επισυναπτόμενα δικαιολογητικά έγγραφα, δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, καθώς η αίτηση μπορεί να διορθωθεί στην πορεία.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τα λάθη στον Σύμβουλο Έργου, δεν συντρέχει επίσης λόγος ανησυχίας, καθώς αυτά μπορούν να διορθωθούν αργότερα.

Βέβαια, οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν ότι για μεγαλύτερη ακρίβεια των απαντήσεων, θα πρέπει να γίνει αναλυτικά ανά αίτηση, με βάση τα ακριβή στοιχεία της.

Ως εκ τούτου, κρίνεται επιβεβλημένη μία διευκρινιστική ανακοίνωση του ΥΠΕΝ για όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Σύμβουλοι Έργου στη φάση των αιτήσεων για δανειοδότηση.