Αυθαίρετα: Η διαχείριση των ”εξ αδιαιρέτου”, αγκάθι στη λύση που προωθεί το ΥΠΕΝ.

Έντονες αντιδράσεις έχουν πυροδοτήσει οι Κυβερνητικοί χειρισμοί στο επίμαχο θέμα των αυθαιρέτων, καθώς η νέα μόνιμη λύση της νομιμοποίησης τους μέσω της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου με προσαυξημένα πρόστιμα, χαρακτηρίζεται μέτρο εισπρακτικού χαρακτήρα και όχι ουσιαστικής αποτελεσματικής διαχείρισης του κρίσιμου αυτού προβλήματος.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Οικιστών εκτός σχεδίου πόλης κ. Μ. Βλαχάκης τονίζει ότι την ίδια ώρα που εξακολουθούν να βρίσκονται στον αέρα κρίσιμα ζητήματα όπως η διαχείριση των εξαδιαιρέτου κτισμάτων και οι πολεοδομικές μελέτες βουλιάζουν δεκαετίες τώρα σε μια βαθύτατα προβληματική γραφειοκρατία, η κυβέρνηση ανακοινώνει νέα μέτρα οικονομικής αφαίμαξης των πολιτών τα οποία θα αλυσοδέσουν δεκάδες οικογένειες.

Ο ίδιος έχει ζητήσει ήδη την παρέμβαση των τοπικών βουλευτών, προκειμένου να γίνουν συναντήσεις με το αρμόδιο υπουργείο και να ενημερωθουν τα στελέχη του για την πραγματική κατάσταση που επικρατεί στο Ηράκλειο η οποία διαφοροποιείται σε πανελλαδικό επίπεδο.

Ο κ. Βλαχάκης τονίζει ότι ο σύλλογος ζητά να παραταθεί κατά ένα χρόνο ο υφιστάμενος νόμος με το καθεστώς των ευνοϊκών εκπτωτικών ρυθμίσεων αποπληρωμής 20%.

Όπως είναι γνωστό, ο νόμος για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων παρατείνεται ως το τέλος του ερχόμενου Ιουνίου, και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν πρόστιμα και κατεδάφιση για τα κτίσματα με μεγάλες αυθαιρεσίες.

Ο υπουργός Κ. Χατζηδάκης παρουσίασε τη μόνιμη λύση νομιμοποίησης αυθαιρεσιών μέσω της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτηρίου με προσαυξημένα πρόστιμα, η οποία ωστόσο δε θα ισχύσει για τα κτίσματα με μεγάλες αυθαιρεσίες.

Για τα συγκεκριμένα κτίσματα οι προσεχείς μήνες θα είναι και οι τελευταίοι για την τακτοποίησή τους, καθώς ο χρόνος έχει ήδη αρχίσει να μετράει αντίστροφα. Σε περίπτωση που δεν δηλωθούν έως το τέλος του ερχόμενου Ιουνίου, μπαίνουν στην κόκκινη λίστα των κατεδαφίσεων καθώς δεν πρόκειται να δοθεί καμία άλλη παράταση.

Παράλληλα ο υπουργός ανακοίνωσε ότι θα εισαχθεί και διάταξη, η οποία εκτός της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτηρίου θα προβλέπει και την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Ιδιοκτησίας ώστε στις περιπτώσεις διηρημένων ιδιοκτησιών να μπορεί κάποιος να τακτοποιεί ακόμα και ένα διαμέρισμα με αυθαιρεσία μέσα σε μία πολυκατοικία, η οποία δεν έχει αποκτήσει ηλεκτρονική ταυτότητα στο σύνολό της.

Να σημειωθεί ότι τα περίπου 400.000 αυθαίρετα που έχουν ήδη δηλωθεί, αντιστοιχούν στο 35% των δηλώσεων και αφορούν σε περισσότερα από 35 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα αυθαίρετης δόμησης. Αντιστοιχούν όμως περίπου στο 50% των προστίμων που έχουν καταλογιστεί για τα αυθαίρετα δεδομένου ότι τα πρόστιμα που επισείουν είναι πολύ υψηλότερα.

Το υπουργείο προβλέπει κλιμακωτή προσαύξηση του ενιαίου ειδικού προστίμου αυθαιρέτων που θα δηλωθούν μέσω της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας μετά τη λήξη της παράτασης, δηλαδή από τον Ιούλιο του 2020 και μετά. Το ποσό που θα καταβάλλεται στο Δημόσιο θα είναι προσαυξημένο κατά 20% την πρώτη χρονιά, ενώ για κάθε έτος καθυστέρησης θα προστίθεται πρόσθετη προσαύξηση κατά 5%.

patris.gr