1,9 εκατ. αυθαίρετα έχουν νομιμοποιηθεί.

Πιο ακριβή και δύσκολη θα γίνει η νομιμοποίηση αυθαιρέτων από τον Ιούλιο του 2020, ενώ από την ίδια ημερομηνία θα καταργηθεί αυτή η δυνατότητα για τις λεγόμενες «βαριές» πολεοδομικές παραβάσεις. Με βάση τον νόμο του 2017, σε αυτή την κατηγορία εντάσσονται ακίνητα με υπερβάσεις άνω του 40% στην κάλυψη και τη δόμηση που ισχύει στην περιοχή και αύξηση ύψους πάνω από το 20% του επιτρεπόμενου.

Η συγκεκριμένη κατηγορία αφορά λιγότερο από το 20% των δηλώσεων νομιμοποίησης που έχουν υποβληθεί από το 2011, αλλά το στοιχείο είναι ενδεικτικό, αφού μπορεί οι ιδιοκτήτες τους να έχουν καθυστερήσει να ενταχθούν στα μέτρα, καθώς το πρόστιμο είναι πολύ υψηλό. Πρόκειται κυρίως για βίλες, ξενοδοχεία και χώρους επαγγελματικής χρήσης, που με τον ισχύοντα νόμο προβλέπεται εξαίρεσή τους από την κατεδάφιση για 30 χρόνια.

Για τη νομιμοποίησή τους οφείλουν μέσα στην πρώτη επταετία να αγοράσουν συντελεστή δόμησης για να καλύψουν τα τετραγωνικά που υπερβαίνουν τους όρους δόμησης. Με βάση τις ανακοινώσεις του Κωστή Χατζηδάκη, θα έχουν πίστωση χρόνου ώς τον Ιούνιο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα υποβάλουν δηλώσεις, αφού έχει αποδειχθεί στην πράξη ότι οι μπουλντόζες δεν πρόκειται να αναλάβουν δράση…

Με βάση τα στοιχεία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Τεχνικού Επιμελητηρίου, στην οποία υποβάλλονται οι δηλώσεις αυθαιρέτων, από το 2011, οπότε τέθηκε σε ισχύ ο νόμος 4014, που χαρακτηρίστηκε αντισυνταγματικός από το ΣτΕ και διορθώθηκε, καθώς και με τους άλλους δύο που ακολούθησαν (4178/2013 και 4495/2017), οι οποίοι έχουν εξασφαλίσει την έγκριση του ανώτατου δικαστηρίου, έχουν νομιμοποιηθεί πάνω από 1,9 εκατ. παράνομα κτίσματα και έχουν πιστοποιηθεί οφειλές ύψους 2,3 δισ. ευρώ, από τα οποία 1,7 δισ. ευρώ έχει ήδη καταβληθεί στα δημόσια ταμεία.

Με τον νόμο του 2017, η ισχύς του οποίου παρατάθηκε ώς το τέλος Ιουνίου, έχει μειωθεί κατά 50% το παράβολο για πολεοδομικές παρανομίες με επιφάνεια έως 100 τετραγωνικά, έχουν θεσπιστεί μεγάλες εκπτώσεις για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (πολύτεκνες οικογένειες, άνεργοι κ.λπ.) και έχουν προβλεφθεί κίνητρα για εφάπαξ εξόφληση της οφειλής.

Δηλώσεις που θα υποβληθούν από τον Ιούλιο του 2020 θα επιβαρύνονται με προσαύξηση προστίμου κατά 20% για τον πρώτο χρόνο, ενώ για κάθε χρόνο καθυστέρησης θα προστίθεται 5%.

Χαρά Τζαναβάρα efsyn.gr