e-μεταβιβάσεις ακινήτων και φοροελαφρύνσεις στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Δέσμη μέτρων, αλλαγές, απαλλαγές, μειώσεις και διευκολύνσεις φέρνει στην οικονομική καθημερινότητα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Με διευκολύνσεις και βελτιώσεις που προστίθενται στο νομοσχέδιο και με πινελιές της τελευταίας στιγμής, αναμένεται να κατατεθεί το σχέδιο νόμου την ερχόμενη εβδομάδα προς ψήφιση στη Βουλή.

Αναλυτικά οι προβλέψεις του νέου νομοσχεδίου αφορούν:

– Διαγράφονται εφάπαξ αυτομάτως χρέη έως 10 ευρώ που έχουν ήδη συσσωρευθεί στην εφορία. Ουσιαστικά απαλλάσσονται 536.000 πολίτες αλλά και το δημόσιο, από το κόστος και την ταλαιπωρία (παρακολούθηση χρέους, στέρηση φορολογικής ενημερότητος κλπ) για ασήμαντης αξίας ποσά.

Χωρίς δημοσιονομικό κόστος, το υπουργείο Οικονομικών βάζει τέλος στον παραλογισμό και μειώνει το γραφειοκρατικό κόστος αφού, εδώ και δεκαετίες ταλαιπωρείται κόσμος -ειδικά σε επαρχία και νησιά- που μετακινείται  για μικροφειλές που δημιουργήθηκαν και υφίστανται εν αγνοία τους (πχ από τόκους για λάθος ταυτότητα πληρωμής δόσεως ή υπόλοιπα οφειλής λόγω θανάτου κλπ) και ποσά που δεν αξίζουν  ούτε το χαρτί και το μελάνι ή τις εργατοώρες που ξοδεύει η φορολογική διοίκηση, για να επιδιώκει την είσπραξή τους.

– Καθιερώνει τις e- Μεταβιβάσεις ακινήτων το 2020 και ορίζει ότι όσοι χρωστάνε στην εφορία, θα μπορούν να εξοφλούν πουλώντας ακίνητο  χωρίς ταλαιπωρία. Κατά τη μεταβίβαση, θα παρακρατείται από τον συμβολαιογράφο και θα αποδίδεται αυτόματα στο Δημόσιο τυχόν οφειλή του πωλητή από ΕΝΦΙΑ. Έτσι απλά  ο πωλητής θα εξοφλεί άμεσα, χωρίς να αναγκάζεται πια να ρυθμίζει πρώτα ή να δανείζεται χρήματα για να την εξοφλήσει πριν κάνει συμβόλαια.

Συναλλαγές

– Παραμένει στα 500 ευρώ και δεν μειώνεται στα 300 το όριο συναλλαγών με μετρητά, μετά και τις σχετικές αντιδράσεις φορέων και πολιτών στην πρόβλεψη που είχε τεθεί στην δημόσια διαβούλευση.

– Από τις ηλεκτρονικές δαπάνες (30% του εισοδήματος) το 2020, θα εξαιρούνται όχι μόνον η εισφορά αλληλεγγύης αλλά και η διατροφή διαζυγίου που δίνει κάποιος, καθώς και οι δωρεές προς το Δημόσιο.

Ακίνητα

– Συγκροτείται  Επιτροπή που θα αναλάβει την αλλαγή των αντικειμενικών αξιών και την ένταξη νέων περιοχών στο αντικειμενικό σύστημα υπολογισμού μέχρι τον Φεβρουάριο. Με βάση τις αλλαγές αυτές, ως τον Μάιο θα έχει αλλάξει  ο ΕΝΦΙΑ του 2020. “Πληρώνοντας λίγα παραπάνω όσοι πλήρωναν λιγότερα από όσα πρέπει αναμένουμε να υπάρξει  δημοσιονομικός χώρος και για άλλες ελαφρύνσεις” όπως δήλωσε σχετικά ο υπουργός Οικονομικών κ. Σταϊκούρας.

– Δεν χάνουν τελικά την αυτόματη έκπτωση 5% στα εισοδήματα από ενοίκια, όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων ζητήσουν μείωση φόρου 40% της δαπάνης ανακαίνισης από το 2020 και μετά. Οι δύο εκπτώσεις φόρου θα ισχύουν κανονικά, παράλληλα και αθροιστικά.

Άλλες παρεμβάσεις

– Επιστρέφεται φόρος εισοδήματος σε όσους κάνουν ανακαίνιση κατοικίας.

– Μειώνονται οι φόροι φόρους για παροχές σε είδος, αλλά και στα stock options στους εργαζόμενους (στο 15% από 45% σήμερα)

– Καταργείται  το “χαράτσι”  0,6% στο leasing και το factoring

– “Παγώνει” ο ΦΠΑ και αναστέλλονται φόροι στα ακίνητα.

dealnews.gr