Ερώτηση στη Βουλή για τους Δασικούς χάρτες: Όμηροι δεκάδες ιδιοκτήτες εκτάσεων γης.

Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωστή Χατζηδάκη, επισημαίνοντας τα σοβαρά προβλήματα που απορρέουν από την εφαρμογή του νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για τους δασικούς χάρτες. Συγκεκριμένα, δεκάδες είναι οι ιδιοκτήτες αγροτικού κλήρου που αδυνατούν να μεταβιβάσουν την περιουσία τους, διότι εξακολουθεί να απεικονίζεται ως δασική έκταση, παρά τις αντιρρήσεις που οι ίδιοι έχουν καταθέσει και για τις οποίες έχουν δικαιωθεί.

Πιο αναλυτικά, όπως αναφέρει στην ερώτησή του ο βουλευτής Μαγνησίας, «ανάμεσα στο πλήθος προβλημάτων που δημιούργησε ο νόμος περί ανάρτησης των δασικών χαρτών (Ν.4467/2017) της προηγούμενης κυβέρνησης και ο οποίος καταρρέει τμήμα – τμήμα στο Σ.τ.Ε., δημιουργούνται προβλήματα και σε εκατοντάδες αγρότες, οι οποίοι παρά το γεγονός ότι διαθέτουν ξεκάθαρο αγροτικό κλήρο, παρεμποδίζονται κατά τη μεταβίβαση της περιουσίας τους.

Σε πάρα πολλές περιπτώσεις ο αγροτικός κλήρος που προέρχεται από διαδικασία αναδασμού, ιδιαίτερα στην περιοχή της επαρχίας Αλμυρού και σε πλήρη αντίθεση με τα όσα προβλέπει ο Ν. 4467/2017, αντί να εξαιρείται, όταν προέρχεται από αναδασμό και εποικισμό, εξακολουθεί να απεικονίζεται ως δασική έκταση. Εκατοντάδες αγρότες προσέφυγαν στις Επιτροπές Πρόδηλων Λαθών και παρά το γεγονός ότι δικαιώθηκαν, μετά τον έλεγχο, αφού οι εκτάσεις αποδείχθηκαν γεωργικός κλήρος, εξακολουθούν να αδυνατούν να τις μεταβιβάσουν.

Αυτό συμβαίνει διότι τα νέα δεδομένα δεν ενσωματώνονται στους προσωρινά κυρωμένους χάρτες, γεγονός που οδηγεί σε πραγματική ομηρία εκατοντάδες ιδιοκτήτες γης».

Τέλος, ο Χρήστος Μπουκώρος με την ερώτησή του ζητά την παρέμβαση του αρμόδιου υπουργού, ώστε να αντιμετωπιστεί άμεσα το σοβαρό αυτό ζήτημα που θίγει ευθέως το δικαίωμα της ιδιοκτησίας.