Χατζηδάκης για Κτηματολόγιο: Τα πρόστιμα θα είναι κλιμακωτά.

Κτηματολόγιο: «Κάνουμε μια έγκαιρη προειδοποίηση. Θα υπάρχει χρόνος για ανταποκριθούν οι πολίτες» τόνισε μεταξύ άλλων, ο υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης, ανακοινώνοντας πως τα πρώτα πρόστιμα θα αρχίσουν να πέφτουν μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2020.

Αναλυτικότερα, ο Κωστής Χατζηδάκης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε τόνισε ότι τα πρόστιμα θα είναι κλιμακωτά, ανάλογα με την αξία της ακίνητης περιουσίας και το χρόνο της καθυστέρησης.

Η αξία των ακινήτων θα υπολογιστεί με βάση τις αντικειμενικές αξίες και όχι τις εμπορικές, επεσήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος.

«Οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν πως σε περίπτωση που δεν δηλώσουν εγκαίρως την ιδιοκτησία τους δεν σημαίνει πως θα την χάσουν. Κανένας πολίτης δεν πρόκειται να χάσει την περιουσία του επειδή καθυστέρησε να δηλώσει το ακίνητο του στο Κτηματολόγιο. Εκείνο όμως που θα συμβεί είναι πως δεν θα μπορεί να αξιοποιήσει εκ των πραγμάτων όσο εύκολα νομίζει την ιδιοκτησία του. Θα ταλαιπωρείται κάθε φορά που θα θέλει να μεταβιβάσει ή να αλλάξει το ιδιοκτησιακό καθεστώς του ακινήτου του» επεσήμανε ο κ. Χατζηδάκης.Με την δήλωση της ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο οι πολίτες θωρακίζουν και αναβαθμίζουν την περιουσία τους, προστατεύοντας στην πραγματικότητα τους εαυτούς τους. Την καθιστούν εύκολα εκμεταλλεύσιμη και απαλλαγμένη από περιττή γραφειοκρατία και αυξημένο κόστος στο μέλλον.

Ο κ. Χατζηδάκης υπενθύμισε μάλιστα και τις προθεσμίες δηλώσεων που θα λήξουν μέσα στο επόμενο διάστημα.

Συγκεκριμένα, τον Νοέμβριο λήγουν οι προθεσμίες σε 10 Περιφερειακές ενότητες και συγκεκριμένα στις:- Καστοριάς/Φλώρινας- Στο υπόλοιπο Μαγνησίας και Σποράδων- Ευβοίας- Αχαΐας- Μεσσηνίας- Λακωνίας- Αργολίδας/Κορινθίας- Δυτικής Αττικής/ Νησιών Αττικής- Σάμου/Χίου/Ικαρίας- Αιγίου.

Τον Δεκέμβριο λήγουν οι προθεσμίες στα νησιά Ζάκυνθος, Κεφαλονιά και Ιθάκη. Η ανταπόκριση των πολιτών και σε αυτές τις περιοχές είναι επίσης θετική και η εκτίμηση είναι πως και τον Νοέμβριο η κτηματογράφηση θα κλείσει πιάνοντας τους συμβατικούς στόχους.

http://Πηγή: dynatielladanews.gr