Μουράνο, η τέχνη του φυσητού γυαλιού.

Στο πανέμορφο νησάκι Μουράνο (Murano), που βρίσκεται μόλις τρία ναυτικά μίλια βορειότερα της βενετσιάνικης πόλης, οφείλει το όνομά της η τέχνη των φυσητών γυαλιών Μουράνο. Η τέχνη τους είναι μοναδική στο είδος της και έχει γίνει αντικείμενο λατρείας για χιλιάδες κόσμο. Χρονολογείται από τον 9ο αι., όταν δημιουργήθηκε από τη συνεργασία ζωγράφων και τεχνιτών του γυαλιού.

Το νησάκι Μουράνο είναι παγκοσμίως γνωστό, όπως και η τέχνη η οποία αποτελεί οικονομικό, βιομηχανικό πόλο έλξης και τουριστικό προορισμό για χιλιάδες ανθρώπους που επισκέπτονται τη Βενετία κάθε χρόνο.

Από τον 9ο αι. υπήρχαν νόμοι οι οποίοι θεσπίστηκαν προκειμένου να διατηρηθεί το καθεστώς εμπορίας των φυσητών γυαλιών. Επίσης, στην προσπάθειά τους να διατηρήσουν μυστικό τον τρόπο με τον οποίο έφτιαχναν τα διάφορα αντικείμενα, απαγόρευαν σε οποιονδήποτε να εγκαταλείψει το νησί.

shutterstock_57241690


Τον 18ο αι. άρχισε να παρακμάζει η τέχνη αυτή εξαιτίας της βιομηχανικής ανάπτυξης σε παγκόσμιο επίπεδο και της ενασχόλησης με νέες μορφές τέχνης. Ωστόσο, ακόμα και σήμερα οι τουριστικές πωλήσεις διατήρησαν το εμπορικό ενδιαφέρον των τεχνιτών του νησιού. Χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο αγοράζουν αντικείμενα που φτιάχνονται μονάχα με τη βοήθεια της φωτιάς.

Μικρά και μεγάλα διακοσμητικά, όπως γυάλινα ζώα, κηροπήγια, φωτιστικά, αμπαζούρ κ.ά. είναι μερικά από τα αντικείμενα που δημιουργούν οι καλλιτέχνες του νησιού.

shutterstock_238467268
shutterstock_147432680
shutterstock_166056710

  
Μουσείο Μουράνο
Σήμερα, πολλά εργοστάσια κατασκευής Μουράνο είναι ανοιχτά για τους τουρίστες, προκειμένου να δημιουργήσουν, με τη βοήθεια της φωτιάς, ένα αντικείμενο. Όπου και αν στρέψετε το βλέμμα σας θα βρείτε μικρά πολύχρωμα μαγαζάκια με κάθε λογής διακοσμητικά αντικείμενα Μουράνο. Εκεί, πρόθυμοι και ευγενικοί Ιταλοί θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε το αγαπημένο σας αντικείμενο. Ωστόσο, αξίζει να τονιστεί ότι στο νησάκι αυτό, εκτός από τα δεκάδες καταστήματα και τα δεκάδες εργοστάσια παραγωγής, θα βρείτε και το μουσείο των Μουράνο, το οποίο διαθέτει χιλιάδες αντικείμενα, τα οποία χρονολογούνται από τον 9ο αι. μέχρι και σήμερα. Επίσης, στον προαύλιο χώρο του μουσείου σάς περιμένει ένα γυάλινο κρεβάτι Μουράνο, ένα υπέροχο σιντριβάνι και δεκάδες ανθρώπινα ομοιώματα. Μην παραλείψετε να τα επισκεφτείτε, μια μόνο ματιά θα σας εντυπωσιάσει. Όσοι επιλέξετε να αγοράσετε ένα ενθύμιο, βεβαιωθείτε ότι θα μπορέσετε να το μεταφέρετε με ασφάλεια στον προορισμό σας. Αν πάλι θέλετε να είστε απόλυτα σίγουροι για την ασφάλειά του, τότε δεν έχετε παρά να το παραγγείλετε ούτως ώστε να σταλεί στο σπίτι σας.

shutterstock_219859216
shutterstock_201137684
shutterstock_180600911
shutterstock_105806228

   
Οι πιο γνωστές τεχνικές κατασκευής
Τέσσερις είναι οι πιο γνωστές τεχνικές κατασκευής Μουράνο, δύο από τις οποίες έχουν τη ρίζα τους στην αρχαιότητα. Πρώτη, η πανάρχαια μέθοδος Murrine ή αλλιώς «vetro mosaico» – στη βενετσιάνικη γλώσσα «millefiori», η οποία γεννήθηκε στην αρχαία Μεσοποταμία, πέρασε στην Αίγυπτο και από εκεί στην αρχαία Ρώμη, για να αναγεννηθεί τον 16ο αι. από τους Βενετσιάνους υαλουργούς. Την ίδια περίοδο άρχισε να εφαρμόζεται και η τεχνική Zanfirico, ενώ από την αρχαία Συρία κατάγεται η Surface Decorations, δηλαδή η τεχνική των εγχάρακτων γυαλιών, που αγάπησαν πολύ οι καλλιτέχνες της εποχής της αρτ νουβό.
Οι Tessere και Sommerso είναι δύο ακόμη μέθοδοι με τις οποίες πειραματίστηκαν οι σύγχρονοι δημιουργοί, όπως οι Ιταλοί ζωγράφοι Mario Abis, Luciano Gaspari, Giovanni Guerrini, Dino Martens, ο Αυστριακός γλύπτης Matteo Thun ή ο Αμερικανός Thomas Steams με τις ασύμμετρες φόρμες του ή ακόμη οι διεθνούς φήμης Ιταλοί σχεδιαστές, Fulvio Bianconi, Pierro Fornasetti, Gae Aulenti, Carlo Scarpa, αλλά και ο αρχιτέκτονας Gio Ponti.

Διαβάστε το άρθρο εδώ. https://www.thedoctor.com.gr/lifestyle/decoration/moyrano-i-tehni-toy-fysitoy-gyalioy/