Απόφαση ΔΕ ΤΕΕ για τη δίωξη μηχανικών του δημοσίου για τις πλημμύρες του 2017 στη Μάνδρα Αττικής.

Με απόφασή της, η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ εκφράζει τη συμπαράστασή της στους συναδέλφους μηχανικούς εργαζόμενους στην ΥΔΟΜ Δ. Ελευσίνας και στη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής, για τις ποινικές ευθύνες που διερευνώνται από τη δικαιοσύνη και τους αποδίδονται για τις πλημμύρες του 2017 στη Μάνδρα Αττικής.

Η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ιδίως στις τεχνικές υπηρεσίες, αλλά και ο τεράστιος όγκος δουλειάς που καλούνται να εκτελέσουν οι μηχανικοί του δημοσίου, αποδεικνύουν πέραν πάσης αμφιβολίας ότι οι ευθύνες για τις δυσλειτουργίες είναι επιτελικές, διαχρονικές και σε υψηλότερο επίπεδο από τους υπαλλήλους.

Οι Τεχνικές Υπηρεσίες και οι ελάχιστοι εναπομείναντες τεχνικοί υπάλληλοι που εργάζονται σε αυτές, καλούνται να εκτελέσουν μια πληθώρα καθηκόντων (συντήρηση, εποπτεία, μελέτη, επίβλεψη, αστυνόμευση, σχεδίαση των τεχνικών έργων, στελέχωση πάσης φύσεως επιτροπών, εξυπηρέτηση κοινού, αυτοψίες, εισηγήσεις, κλπ), που αντικειμενικά, είναι αδύνατον να ανταπεξέλθουν σε όλες και ολοκληρωμένα. Το ΤΕΕ έχει καταθέσει πληθώρα προτάσεων για να βελτιωθούν οι συνθήκες άσκησης του επαγγέλματος στη δημόσια διοίκηση αλλά και για τη γενικότερη βελτίωση του συστήματος παραγωγής έργων – μελετών αλλά και ανάθεσης δημοσίων συμβάσεων από το ελληνικό κράτος.

Οι υπάλληλοι των υπηρεσιών δεν μπορούν να αποτελέσουν εξιλαστήρια θύματα για τις ανεπάρκειες της Πολιτείας. Το ΤΕΕ συμπαρίσταται στους διωκόμενους συνάδελφους για τις πλημμύρες στη Μάνδρα.