Άνοιξε η πλατφόρμα για το Ε9: Αναλυτικές οδηγίες για τη δήλωση στοιχείων ακίνητης περιουσίας.

Οι πολίτες μπορούν πλέον να προβούν σε δηλώσεις μεταβολής της ακίνητης περιουσίας τους, αφού η πλατφόρμα του Ε9 έκανε «ποδαρικό» για το 2020

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΑΑΔΕ, που κοινοποιήθηκε χθες, η εφαρμογή Ε9, που σχετίζεται με τις μεταβολές στην ακίνητη περιουσία των φορολογουμένων είναι πλέον διαθέσιμη και οι φορολογούμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ηλεκτρονική διεύθυνση, ώστε να προβούν στις απαραίτητες δηλώσεις. Υπενθυμίζεται ότι η ενεργοποίηση της πλατφόρμας αφορά σε μεταβολές ακίνητης περιουσίας που ολοκληρώθηκαν από 01-01-2020.

Η ΑΑΔΕ καλεί όσους επισκεφθούν την πλατφόρμα για να υποβάλλουν αλλαγές στα στοιχεία ακινήτων να ακολουθήσουν τα εξής βήματα:

-Επιλέξτε το έτος που θέλετε να υποβάλλετε Ε9 και από τις διαθέσιμες ενέργειες της αρχικής σελίδας, επιλέξτε δημιουργία δήλωσης Ε9 για να προβείτε στις απαραίτητες τροποποιήσεις της περιουσιακής σας κατάστασης.

-Μπορείτε να εισάγετε/μεταβάλλετε/ διαγράψετε ακίνητο των πινάκων 1 (κτίσματα και οικόπεδα) και 2 (γήπεδα).

-Εάν εισάγετε ακίνητο, συμπληρώστε όλα τα υποχρεωτικά πεδία που αφορούν τα  περιγραφικά στοιχεία του ακινήτου (τετραγωνικά μέτρα, είδος εμπράγματου δικαιώματος, ποσοστό συνιδιοκτησίας κ.τ.λ.) και επίσης κάντε γεωγραφικό εντοπισμό του ακινήτου είτε μέσω επιλογής του νομού, δημοτικού διαμερίσματος και δρόμων οικοδομικού τετραγώνου είτε μέσω επιλογής ανοίγματος του χάρτη Αντικειμενικού Προσδιορισμού Αξίας Ακινήτων.

-Εάν μεταβάλλετε ακίνητο, τροποποιήστε μόνο τα περιγραφικά στοιχεία για τα οποία απαιτείται  τροποποίηση.

-Κατά την οριστική υποβολή των δηλώσεων Ε9, ζητείται υποχρεωτικά η αναγραφή του αριθμού παροχής ρεύματος στα κτίσματα στα οποία έχετε πλήρη κυριότητα ή επικαρπία.

-Ανάλογα με την αιτία εισαγωγής/μεταβολής/διαγραφής ακινήτου που θα επιλέξετε, θα πρέπει να συμπληρώσετε τα υποχρεωτικά  πεδία που ζητούνται  και αφορούν στοιχεία συμβολαίων (αριθμός και ημερομηνία συμβολαίου, Α.Φ.Μ. συμβολαιογράφου), στοιχεία διαθήκης εφόσον υπάρχει (αριθμός και ημερομηνία δημοσίευσης, ημερομηνία θανάτου) κ.λπ.

-Κατά την οριστική υποβολή δήλωσης Ε9, μπορεί να ζητηθεί  η μεταβολή συγκεκριμένων ακινήτων λόγω ελλείψεων στα στοιχεία τους.

-Οποιαδήποτε ενέργεια κάνετε, αποθηκεύεται προσωρινά.

-Όταν ολοκληρώσετε τις μεταβολές της περιουσιακής σας κατάστασης, ελέγξτε το πως έχει διαμορφωθεί μέσω της προεπισκόπησης περιουσιακής κατάστασης.

-Επιλέξτε οριστική υποβολή της δήλωσης Ε9 και εάν επιθυμείτε, μεταφορά της δήλωσης στο επόμενο έτος.

Παράλληλα, με κάθε ενεργοποίηση της πλατφόρμας Ε9, η ΑΑΔΕ δημοσιεύει και έναν αναλυτικό οδηγό, με τις πιο συχνές ερωτήσεις για τη δήλωση στοιχείων ακινήτων μέσω της πλατφόρμας.

Οι συχνότερες ερωτήσεις, αλλά και οι απαντήσεις τους ακολουθούν παρακάτω:
Οι ερωτήσεις και απαντήσεις για τη δήλωση μεταβολής ακίνητης περιουσίας στην πλατφόρμα Ε9
https://www.michanikos-online.gr/%ce%ac%ce%bd%ce%bf%ce%b9%ce%be%ce%b5-%ce%b7-%cf%80%ce%bb%ce%b1%cf%84%cf%86%cf%8c%cf%81%ce%bc%ce%b1-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%bf-%ce%b59-%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%bb%cf%85%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ad%cf%82/?utm_source=MadMimi&utm_medium=email&utm_content=Michanikos-Online+-+%CE%97%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%AE%CF%83%CE%B9%CE%B1+%CE%95%CE%BD%CE%B7%CE%BC%CE%AD%CF%81%CF%89%CF%83%CE%B7&utm_campaign=20200122_m156549113_Michanikos-Online+-+%CE%97%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%AE%CF%83%CE%B9%CE%B1+%CE%95%CE%BD%CE%B7%CE%BC%CE%AD%CF%81%CF%89%CF%83%CE%B7&utm_term=_CE_86_CE_BD_CE_BF_CE_B9_CE_BE_CE_B5+_CE_B7+_CF_80_CE_BB_CE_B1_CF_84_CF_86_CF_8C_CF_81_CE_BC_CE_B1+_