Μερικά από τα πιο διάσημα κτίρια στον κόσμο και η ιστορία τους.

Πυραμίδα του Λούβρου, Παρίσι
Μία μοντέρνα πυραμίδα στο Παρίσι, φτιαγμένη από γυαλί, σιδερόβεργες και συρματόσχοινο. Βρίσκεται στην κεντρική αυλή (Cour Napoléon) του Louvre Palace και αποτελεί την είσοδο στο μουσείο του Λούβρου.

Η βασική πυραμίδα καθώς και οι τρεις μικρότερες που την πλαισιώνουν ολοκληρώθηκαν το 1989 και είναι σήμα κατατεθέν της πόλης του Παρισιού.

Όπερα του Σύδνεϋ 
«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η όπερα του Σύδνεϋ είναι το αριστούργημά του. Είναι ένα από τα σημαντικότερα κτίρια του 20ου αιώνα, ένα έργο απαράμιλλης ομορφιάς, γνωστό σε όλον τον κόσμο – ένα σύμβολο όχι μόνο μίας πόλης, αλλά και μίας χώρας και μίας ηπείρου». Με αυτά τα λόγια απονεμήθηκε το βραβείο Pritzker (η ανώτερη διάκριση στην αρχιτεκτονική) στον Δανό Τζον Ούτζο, αρχιτέκτονα της όπερας. Η κατασκευή του κράτησε από το 1957 ως το 1973 και το 2007 αυτό το έργο μοντέρνου εξπρεσιονισμού ανακηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO.

Παρθενώνας, Αθήνα
Η ελληνική εκπροσώπηση στη λίστα δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Το δημιούργημα του Ικτίνου, του Καλλικράτη και του Φειδία, αρχαιοελληνικού Δωρικού ρυθμού, χτίστηκε το 438 π.Χ., αν και οι διακοσμήσεις κράτησαν μέχρι το 432 π.Χ. Στην αρχαιότητα λειτούργησε ως ναός λατρείας της θεάς Αθηνάς.

Casa Mila, Βαρκελώνη
Είναι αδύνατο τελικά να μην αναγνωρίσει κάποιος τα δημιουργήματα του Άντονι Γκαουντί. Ευρέως γνωστό ως La Pedrera, που σημαίνει λατομείο στα καταλανικά, είναι πρακτικά μία πολυκατοικία. Ολοκληρώθηκε επίσημα το 1912 και αποτέλεσε την κατοικία του ζευγαριού Rosario Segimon και Pere Mila. Το ύφος του χαρακτηρίζεται Art Nouveu.

World Trade Cender, Νέα Υόρκη
Αν και πλέον δεν υπάρχει, ο κόσμος δεν έχει σταματήσει να επισκέπτεται το χώρο που άλλοτε υψωνόταν το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου. Οι Δίδυμοι Πύργοι, όπως ήταν ευρέως γνωστοί, ήταν δύο κτίρια μοντέρνας αισθητικής από γυαλί πάνω σε ατσαλένιο σκελετό. Κατασκευάστηκαν το 1977, έπεσαν το 2001 από τρομοκρατική επίθεση και δέκα χρόνια αργότερα το φάντασμά τους εξακολουθεί να διατηρεί μία θέση σε αυτή τη λίστα.

Πύργος του Άιφελ, Παρίσι
Άλλο ένα άκρως αναγνωρίσιμο κτήριο. Με τρεις ορόφους, δύο εστιατόρια (στον 1ο και στον 2ο όροφο), το πραγματικό επίτευγμα του Γκούσταβ Άιφελ παραμένει το υψηλότερο κτίριο του Παρισιού (324 μέτρα) και ταυτόχρονα παγκόσμιο σύμβολο της πόλης και ολόκληρης της Γαλλίας. Ο πύργος του Άιφελ πρακτικά ξεκίνησε το κίνημα του βικτοριανού στρουκτουραλιστικού εξπρεσιονισμού.

Ταζ Μαχάλ, Άγκρα
Το πασίγνωστο αυτό μαυσωλείο χτίστηκε από τον αυτοκράτορα Σαχ Τζαιάν στη μνήμη της γυναίκας του Μούμταζ Μαχάλ. Οι εργασίες ξεκίνησαν το 1632 και ολοκληρώθηκαν το 1653, ενώ το 1982 ανακηρύχτηκε από την UNESCO, Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Φτιαγμένο με στοιχεία ισλαμικής, ινδικής και περσικής αρχιτεκτονικής, θεωρείται ένα από τα ομορφότερα κτίρια στον κόσμο. Συμβολίζει την αιώνια αγάπη.

Πυραμίδα της Γκίζας, Γκίζα
Γνωστή και ως πυραμίδα του Χέοπα είναι η μεγαλύτερη από τις 3 πυραμίδες της περιοχής. Αποτελεί προορισμό για εκατοντάδες ανθρώπους που σπεύδουν στη μέση της ερήμου για να θαυμάσουν από κοντά το παλαιότερο από τα 7 Θαύματα του αρχαίου κόσμου. Η κατασκευή του υπολογίζεται ότι κράτησε από 14 μέχρι 20 χρόνια, και το ύψος του αγγίζει τα 146.5 μέτρα.

Άγαλμα της Ελευθερίας, Νέα Υόρκη
Αν και άγαλμα, θεωρείται κτίριο αφού μπορείς να μπεις μέσα και να ανέβεις μέχρι τον πυρσό. Ήταν δώρο της Γαλλίας στις ΗΠΑ για την επέτειο των εκατό χρόνων από τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας τους. Το άγαλμα απεικονίζει τη Λιμπερτάς, τη Ρωμαϊκή θεά της ελευθερίας που κρατάει tabula ansata (πίνακας που καταδεικνύει το νόμο) με την ιστορική ημερομηνία 4 Ιουλίου 1776. Στο πόδι της έχει σπασμένες αλυσίδες και ο πυρσός της υποτίθεται ότι φωτίζει όλον τον κόσμο. Ολοκληρώθηκε το 1886 και φτάνει τα 50 περίπου μέτρα σε ύψος.

Πάνθεον, Ρώμη
Ο γνωστός ναός ήταν αφιερωμένος σε όλες τις θεότητες της αρχαίας Ρώμης και συνεχίζει να προσελκύει επισκέπτες από όλες τις χώρες. Κτισμένος το 126 π.Χ. σε Κορινθιακό, Κλασσικό και Αρχαίο Ρωμαϊκό ρυθμό, εξακολουθεί να έχει το μεγαλύτερο θόλο του κόσμου που στέκεται χωρίς υποστήριξη.

Chrysler Building, Νέα Υόρκη
Το πιο αναγνωρίσιμο Art Deco κτίριο, με αμέτρητες εμφανίσεις σε ταινίες και σειρές. Ολοκληρώθηκε το 1930 από τον αρχιτέκτονα Γουίλιαμ Βαν Άλεν και αγοράστηκε από τον ίδιο τον Γουόλτερ Κράισλερ για να μπορέσει να το αφήσει στα παιδιά του. Σήμερα είναι το τρίτο ψηλότερο κτίριο στη Νέα Υόρκη.

Αλάμπρα, Γρανάδα
Κτίστηκε τον 14ο αιώνα και ήταν το παλάτι του τελευταίου μουσουλμάνου εμίρη της περιοχής. Μετά από αιώνες εγκατάλειψης, ανακαλύφθηκε τυχαία από ταξιδιώτες τον 19ο αιώνα και ακολούθησε ανακαίνισή του. Σήμερα το παλάτι αποτελεί παράδειγμα της ισλαμικής σχολής (που έχει επηρεάσει πολύ την Ισπανική αρχιτεκτονική) αναμεμειγμένης με κατασκευαστικές και landscaping καινοτομίες του 16ου αιώνα. Αποτελεί επίσης πηγή έμπνευσης για πολλές ιστορίες και τραγούδια και ανακηρύχτηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO.

Sagrada Familia, Βαρκελώνη
Το καλύτερο και γνωστότερο παράδειγμα του εξπρεσιονισμού βρίσκεται στην Ισπανία. Το όνομα της εκκλησίας σημαίνει «το σπίτι της ιερής οικογένειας», αλλά πολλοί το αποκαλούν Άντονι Γκαουντί από το όνομα του πασίγνωστου αρχιτέκτονα. Μόνο από κοντά μπορεί κανείς να συνειδητοποιήσει το μεγαλείο αυτού του ανθρώπινου δημιουργήματος.https://www.michanikosapps.gr/blog/3285-%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%B1-%CF%80%CE%B9%CE%BF-%CE%B4%CE%B9%CE%AC%CF%83%CE%B7%CE%BC%CE%B1-%CE%BA%CF%84%CE%AF%CF%81%CE%B9%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%BA%CF%8C%CF%83%CE%BC%CE%BF-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B7-%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82.html