Αντικειμενικές αξίες: Έρχεται αύξηση 30% – Δείτε πώς θα μένει σταθερός ο ΕΝΦΙΑ.

Αυξήσεις οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις θα ξεπερνούν ακόμα και το μέσο επίπεδο του 30% με 35% τουλάχιστον για το λεκανοπέδιο της Αττικής, αλλά και στις τουριστικές περιοχές της χώρας πρόκειται να εισηγηθούν οι εκτιμητές ακινήτων για τις αντικειμενικές αξίες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής της Κυριακής οι συγκεκριμένες εισηγήσεις δεν δεσμεύουν το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης που πρόκειται να μετριάσει τα ποσοστά αύξησης ιδίως στις πιο λαϊκές συνοικίες.

Σε κάθε περίπτωση όλα συγκλίνουν στο ότι οι νέες τιμές που θα ισχύσουν από φέτος για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ και πιθανότατα από την 1/1/2021 για τις μεταβιβάσεις ακινήτων θα είναι αυξημένες κατά 20% σε μέσο επίπεδο. Πάντως μειώσεις πρόκειται να υπάρξουν σε λίγες περιοχές, ειδικά στα βόρεια προάστια. Μάλιστα πολύ μεγάλες πρόκειται να είναι οι ανατιμήσεις στις περιοχές που σήμερα βρίσκονται εκτός αντικειμενικού συστήματος αξιών.

Αυτό σημαίνει πως η φορολογητέα αξία της περιουσίας των Ελλήνων θα αυξηθεί κατά περίπου 100 δισ. ευρώ αν λάβουμε υπόψιν ένα 20% για τη μέση αύξηση στις αντικειμενικές αξίες.

Έτσι λοιπόν οι ιδιοκτήτες πρόκειται να μοιραστούν σε δύο κατηγορίες:

-Σε αυτούς που θα πληρώσουν λιγότερο ΕΝΦΙΑ. Αυτοί θα είναι ιδιοκτήτες ακινήτων σε περιοχές όπου η τιμή ζώνης είτε θα μειωθεί, είτε θα παραμείνει αμετάβλητη, είτε θα αυξηθεί αλλά με τέτοιο ρυθμό ώστε αυτή η αύξηση να μην προκαλέσει και αλλαγή στον συντελεστή υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ. Για όλες αυτές τις κατηγορίες, θα έρθει η γενική ελάφρυνση που προγραμματίζει η κυβέρνηση (μέση έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ κατά 10% σε σύγκριση με το 2019) για να «ξεφουσκώσει» το εκκαθαριστικό.

Για παράδειγμα, ιδιοκτήτης ακινήτου σε σημερινή περιοχή με τιμή ζώνης 1.250 ευρώ (σ.σ. υπάρχουν πολλές ανά την ελληνική επικράτεια) μπορεί να υποστεί αύξηση 20%, η τιμή να φτάσει τα 1.500 ευρώ και ο ΕΝΦΙΑ να παραμείνει αμετάβλητος στα 3,7 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Στη συνέχεια, με την επιβολή της γενικής έκπτωσης –η οποία θα φτάνει ακόμη και το 15% ανάλογα με την αξία της περιουσίας- ο ιδιοκτήτης θα καταλήξει να πληρώνει λιγότερα συγκριτικά με πέρυσι.

https://www.ethnos.gr/oikonomia/86111_antikeimenikes-axies-erhetai-ayxisi-30-deite-pos-tha-menei-statheros-o-enfia