Κάλυψη δαπάνης από το πρόγραμμα «Εξοικονομώ II» για την αλλαγή στέγης.

Το ζήτημα της κάλυψης δαπάνης από το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» για την αλλαγή στέγης έθεσε με ερώτημά του στη Βουλή ο Βουλευτής κ. Κυριάκος Βελόπουλος.

Συγκεκριμένα, με σην ερώτησή του ο Βουλευτής αναφέρει τα ακόλουθα:

Θέμα: Κύλυψη δαπάνης από το πρόγραμμα ”Εξοικονόμηση κατ’οίκον” για την αλλαγή στέγης;

Το πρόγραμμα ”Εξοικονόμηση κατ’οίκον”, το οποίο παρέχει επιχορηγήσεις και άτοκα δάνεια για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών, περιλαμβάνει μεν στις επιλέξιμες δαπάνες τη θερμομόνωση στέγης, όχι όμως και τον σκελετό ούτε τη δαπάνη της άδειας δόμησης, αν και στην περίπτωση κατασκευής στέγης σαφώς υπάρχει αναβάθμιση της ενεργειακής απόδοσης κτιρίου.

Υπάρχουν οικισμοί ανά την επικράτεια, όπως για παράδειγμα στο Καρπενήσι του Ν. Ευρυτανίας στον οικισμό Ξηριάς, όπου 100 και πλέον σκεπές σπιτιών είναι κατασκευασμένες από ΕΛΕΝΙΤ, που είναι αποδεδειγμένα επικίνδυνο για την υγεία των κατοίκων αλλά και του περιβάλλοντος, και οι κάτοικοι αδυνατούν να την αλλάξουν.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Σκοπεύετε να επεκτείνετε το τρέχον πρόγραμμα ”Εξοικονόμηση κατ’οίκον”, ώστε να καλύπτει όλη τη δαπάνη κατασκευής της στέγης αλλά και τη δαπάνη των αδειών δόμησης, (εφόσον απαιτείται), διότι επιτυγχάνεται έτσι αφενός μεν η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, αφετέρου δε προστατεύεται η υγεία των κατοίκων καθώς και του περιβάλλοντος;

Ο ερωτών βουλευτής,
Κυριάκος Βελόπουλος