Αυστραλία: 113 είδη ζώων σε καθεστώς επείγουσας βοήθειας.

Η κυβέρνηση διαπίστωσε πως τα είδη δεν απειλούνται με εξαφάνιση, αλλά σχεδόν όλα όσα είναι στον κατάλογο είχαν χάσει τουλάχιστον το 30% των οικοτόπων τους εξαιτίας των τεράστιων πυρκαγιών που έπληξαν τα νότια και ανατολικά της χώρας. Τα κοάλα και τα καγκουρό γουάλαμπι, καθώς και είδη πουλιών, ψαριών και βατράχων είναι μεταξύ των ειδών που χρειάζονται τη μεγαλύτερη βοήθεια, δήλωσαν οι ειδικοί.   Οι ερευνητές είχαν εκτιμήσει στο παρελθόν ότι περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο ζώα μπορεί να έχουν χαθεί στις πυρκαγιές, οι οποίες έκαναν στάχτη μεγάλες εκτάσεις εύκρατων δασών και βοσκοτόπων.

Τα είδη σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης περιλαμβάνουν 13 πτηνά, 20 ερπετά, 19 θηλαστικά και 17 ψάρια.   Ένας προσωρινός κατάλογος, που κυκλοφόρησε την Τρίτη, ξεχώρισε το πεδίο εκατοντάδων ειδών σε εκείνα που χρειάζονται την πιο επείγουσα δράση διατήρησης. Καταρτίστηκε από την ομάδα εμπειρογνωμόνων της κυβέρνησης για την ανάκαμψη της άγριας ζωής και των απειλούμενων ειδών/   2.2.2020 Οργή στην Αυστραλία: Νεκρά και τραυματισμένα κοάλα που λιμοκτονούν – Τα σκότωσαν μπουλντόζες σε φυτεία

Η ομάδα διαπίστωσε ότι ορισμένα είδη που απειλούνται ιδιαίτερα αντιμετωπίζουν «επικείμενους κινδύνους εξαφάνισης» επειδή σχεδόν ολόκληρο το οικοσύστημά τους είχε καταστραφεί.    «Πολλά είδη θεωρήθηκαν ασφαλή και δεν απειλήθηκαν πριν από τις πυρκαγιές, αλλά έχουν χάσει τώρα μεγάλο μέρος του οικοτόπου τους και μπορεί να απειληθούν», ανέφερε η ομάδα στην έκθεσή της. Τα είδη φυτών και τα άλλα ασπόνδυλα αναμένεται να κατονομαστούν στην επόμενη επικαιροποίηση του καταλόγου, δήλωσε η υπουργός περιβάλλοντος Sussan Ley.    «Ενώ υπήρξαν κάποιες ενθαρρυντικές εμφανίσεις απειλούμενων ζώων σε περιοχές που επλήγησαν από πυρκαγιά, δεν είναι ακόμα ασφαλές να εισέλθουμε σε πολλές περιοχές για να κάνουμε πιο λεπτομερείς αξιολογήσεις στο έδαφος», διευκρίνισε η Ley ως προς το τι μπορεί να αλλάξει στο μέλλον σχετικά με ζώα που κινδυνεύουν.   Τον περασμένο μήνα, η Αυστραλία δεσμεύτηκε για διάθεση δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων για την φροντίδα άγριων ζώων και οικοτόπων.

Τα χρήματα θα δαπανηθούν για τη θεραπεία των ζώων και προγράμματα ελέγχου. Πηγή: www.lifo.gr