Κοντά σε συμφωνία για τα ενεργειακά κυβέρνηση – Κομισιόν.

Η έκθεση εποπτείας που δημοσιοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα περιλάμβανε σαφώς πιο ήπιες διατυπώσεις για τα εκκρεμή θέματα του τομέα της ενέργειας, σε σύγκριση με το προηγούμενο report του Νοεμβρίου. 

Ενδεικτικά στην προηγούμενη έκθεση η Κομισιόν σημείωνε ότι θα πρέπει να γίνουν πολλά ώστε να αποδείξει η κυβέρνηση τη δέσμευσή της στην απολιγνιτοποίηση, ενώ ζητούνταν επιπλέον μέτρα που θα διασφαλίσουν το άνοιγμα της αγοράς και την θεραπεία (remedy) για την υπόθεση της δεσπόζουσας θέσης της ΔΕΗ στους λιγνίτες. Η ίδια έκθεση επέρριπτε την απόλυτη ευθύνη για την αποτυχία του διαγωνισμού για τη λιγνιτική αποεπένδυση, στους χειρισμούς από πλευράς ΔΕΗ και κυβέρνησης. 

Ωστόσο οι αυστηρές αυτές διατυπώσεις απουσίαζαν από τη νέα έκθεση που δημοσιοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα. Η ΕΕ εμφανίζεται ικανοποιημένη με την πρόοδο που έχει υπάρξει στα θέματα της αγοράς ενέργειας και κάνει λόγο για βήματα μπροστά τα οποία έγιναν και τα οποία θα βοηθήσουν να αντιμετωπιστούν οι στρεβλώσεις στην αγορά ηλεκτρισμού. 

Η ακριβής διατύπωση μάλιστα της έκθεσης αποκαλύπτει ότι μάλλον υπάρχει συγκεκριμένη συμφωνία, στην οποία έχουν καταλήξει στις συζητήσεις που υπήρξαν τους προηγούμενους μήνες κυβέρνηση και Κομισιόν. Τι αναφέρει αυτολεξεί η έκθεση προόδου; “Όλο το προηγούμενο διάστημα, η ελληνική κυβέρνηση διεξήγαγε συζητήσεις με την Κομισιόν με επίδικο ζήτημα να είναι η πρόσβαση των ανταγωνιστών της ΔΕΗ σε ένα μερίδιο των υφιστάμενων και εν λειτουργία λιγνιτικών μονάδων πέραν της ΔΕΗ με χρονικό ορίζοντα την οριστική απόσυρση των μονάδων αυτών. Μετά την υιοθέτηση της παραπάνω λύσης, η Επιτροπή σημειώνει ότι οι αρχές οφείλουν να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την εφαρμογή της απόφασης”.

Εκείνο που απομένει να αποσαφηνιστεί, είναι το περιεχόμενο και οι λεπτομέρειες της συμφωνίας, γύρω από το αποκαλούμενο “remedy” για τους λιγνίτες, που σε γενικές γραμμές αναμένεται να παράσχει στους ανταγωνιστές της ΔΕΗ, πρόσβαση στο λιγνιτικό χαρτοφυλάκιο της επιχείρησης, για το μεσοδιάστημα που θα μεσολαβήσει μέχρι την οριστική απόσυρση από τη λειτουργία των υφιστάμενων λιγνιτικών μονάδων της επιχείρησης. 

Εξίσου σημαντικό για τις Βρυξέλλες, πάντως, είναι να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα για την έναρξη λειτουργίας του target model και των νέων αγορών που θα περιλαμβάνει η νέα μορφή της αγοράς. Οι προετοιμασίες από πλευράς ενεργειακού χρηματιστηρίου είναι εντατικές και στόχος είναι πράγματι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους, η νέα αγορά να είναι πραγματικότητα. Στο report της ΕΕ πάντως διαπιστώνεται ότι υπάρχουν απτά βήματα προς τα εμπρός σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, ιδιαίτερα μετά την έγκριση του εγχειριδίου εκκαθάρισης για τις spot αγορές. Σχεδόν όλοι οι υπόλοιποι τεχνικοί κανονισμοί έχουν παραδοθεί στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, από την ανταπόκριση της οποίας εναπόκειται πλέον η έγκριση και η τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων. Τέλος διαπιστώνεται ότι υπάρχει πρόοδος σε ό,τι αφορά τη σύζευξη της Ελληνικής αγοράς με τις αγορές της Ιταλίας και της Βουλγαρίας, η οποία αναμένεται να υλοποιηθεί χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση μετά την έναρξη λειτουργίας της spot αγοράς του target model. 

Του Χάρη Φλουδόπουλου https://www.capital.gr/oikonomia/3414460/konta-se-sumfonia-gia-ta-energeiaka-kubernisi-komision