”Ψηφιακός μετασχηματισμός: Ναι αλλά με διαβούλευση και εργασία για νέες ευκαιρίες στους μηχανικούς”, γράφει ο Ν. Κορακιανίτης.

Με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολουθήσαμε έστω και στα δελτία τύπου για όσους δεν είχαμε την δυνατότητα να παρακολουθήσουμε από κοντά την ημερίδα του ΤΕΕ  για την «ψηφιακή κατασκευή και μοντελοποίηση κατασκευαστικών πληροφοριών.

Η αλήθεια είναι ότι επιτέλους μιλάμε για πράγματα στην Ελλάδα όσον αφορά τον κλάδο μας τα οποία σε άλλες χώρες είναι ήδη αρκετά αναπτυγμένα. Έστω και έτσι όμως βλέπουμε ότι υπάρχει μια κινητικότητα η οποία είναι σε θετική κατεύθυνση για την εξέλιξη του κλάδου μας αρκεί πραγματικά να προχωρήσει.

Σε ένα γενικό σχόλιο όσον αφορά την μοντελοποίηση των κατασκευαστικών πληροφοριών σίγουρα θα είναι ένα αναπτυξιακό πολύτιμό εργαλείο για τους Μηχανικούς πάνω στον κατασκευαστικό τομέα με δεδομένο ότι πλέον έχουν αλλάξει οι κατασκευές, και ο ανταγωνισμός έχει ‘’χτυπήσει κόκκινο’’.

Εμείς λοιπόν δεν θα μπορούσαμε να μείνουμε θεατές σε αυτές τις εξελίξεις.

Και πραγματικά βλέποντας την τοποθέτηση του Προέδρου του ΤΕΕ στην ημερίδα είδα ότι υπάρχει ενδιαφέρον για να προχωρήσει αυτό και κυρίως να στηριχτεί ο κλάδος μας.

Όπως συγκεκριμένα ο κ. Στασινός τόνισε «Εμείς στο ΤΕΕ έχουμε δώσει μεγάλες μάχες τα τελευταία χρόνια για να προχωρήσει ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Ελληνικής Πολιτείας συνολικά. Για να περάσει το ελληνικό κράτος σε μια νέα ηλεκτρονική εποχή. Ειδικά σε όσα θέματα έχουν να κάνουν με τους μηχανικούς. Και ευτυχώς φαίνεται νε επιτυγχάνουμε πολλά. Όπως ακριβώς πιέζουμε και βοηθούμε ως ΤΕΕ το κράτος να περάσει σε μια νέα εποχή, φιλοδοξούμε να δουλέψουμε και για όλους τους συναδέλφους. Όχι μόνο με νέες ψηφιακές υπηρεσίες που ήδη βλέπουν – και έρχονται περισσότερες. Αλλά με τον ψηφιακό μετασχηματισμό του ίδιου του κλάδου».

Ωστόσο ένα ‘’μελανό στοιχείο’’, το οποίο με προβληματίζει και ενδεχόμενός και άλλους συνάδελφους είναι ότι ναι δουλεύουμε σε νέες ψηφιακές υπηρεσίες αλλά αυτές έγιναν τόσο γρήγορα και χωρίς κάποια διαβούλευση με αποτέλεσμα να νιώθουμε σαν ‘’ρομπότ’’, που απλά λαμβάνουν εντολές και τις πράττουν. Θα πρέπει να υπάρχει ένα σύστημα που θα προσβλέπει κάπου. Θα μπορούμε να έχουμε ως δείγμα χώρες που έχουν προχωρήσει σε αυτό τον τομέα. Θα πρέπει να υπάρξει ένα συνολικό σύστημα το οποίο θα μας καθοδηγήσει σε ένα στόχο για ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια.

Για να μην συμβεί το ίδιο και σε αυτό τον τομέα θα περιμένω να δω αν αυτές οι δράσεις του ΤΕΕ όπως τόνισε ο Πρόεδρος έχουν και προτάσεις καλυτέρευσης του μέτρου από τα υπόλοιπα τμήματα του ΤΕΕ.

Υπάρχουν όντος δυνατότητες και προοπτικές για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κατασκευαστικού τομέα και σίγουρα όλοι θα πρέπει να βοηθήσουμε σε αυτό το πλαίσιο αλλά για να γίνει αυτό δεν αρκεί μόνο ένα ακόμα μέτρο ‘’φωτογραφικό’’ αλλά να περιέχει όλα τα έξυπνα ψηφιακά εργαλεία για να κάνουμε τον σχεδιασμό και τη μελέτη κτιρίων, έργων και κατασκευών πιο γρήγορα, πιο φθηνά, πιο ποιοτικά, πιο συστηματοποιημένα. Και αυτό θα έχει θετικές προοπτικές για τον κλάδο μας, τους πολίτες και γενικά τον τομέα των κατασκευών ο οποίος δείχνει να παίρνει τα πάνω του.

Περιμένω να δω τις πρωτοβουλίες του ΤΕΕ για ενημέρωση και εκπαίδευση των μηχανικών για την άμεση και αποτελεσματική μετάβαση του ελληνικού τεχνικού επιστημονικού κλάδου στη νέα ψηφιακή πραγματικότητα του Bim, όπως ανακοίνωσε ο κ. Στασινός.

Και είμαι βέβαιος ότι αν γίνει σωστά, με πρόγραμμα, εργασία και διαβούλευση σίγουρα θα πετύχει.

Εξάλλου αυτό επιζητούμε όλοι οι μηχανικοί, την καλυτέρευση και την ανάπτυξη του κλάδου μας.

*Ο Νίκος Κορακιανίτης είναι Πολιτικός Μηχανικός και ιδιοκτήτης του τεχνικού γραφείο LAISERGO στην Κέρκυρα.