Στη Βουλή τα προβλήματα τακτοποίησης αυθαιρέτων σε αρχαιολογικούς τόπους βάσει Ν. 4495/2017.

Πριν λίγες εβδομάδες, ο Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών Ευβοίας είχε αναδείξει το πρόβλημα της Χαλκίδας (& όχι μόνο) αναφορικά με την τακτοποίηση αυθαίρετων κατασκευών ή χρήσεων σε κτίρια που βρίσκονται σε τόπους αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.

Ο Σύλλογος είχε επισημάνει πως με την τροποποίηση του Ν.4495, ορίστηκαν οι διαδικασίες σύµφωνα µε τις οποίες δύναται να τακτοποιούνται οι αυθαίρετες κατασκευές ή χρήσεις σε αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικούς τόπους καθώς και στο περιβάλλον προστατευόµενων µνηµείων. 

Βάσει των προβλεπόµενων αυτών διαδικασιών, όλες οι υπαγωγές του Ν.4495/17 προς τακτοποίηση αυθαιρεσιών σε πόλεις όπως η Χαλκίδα, η Ερέτρια µετά τις 07 Μαΐου 2019, προαπαιτούν τη γνωµοδότηση της Εφορίας Αρχαιοτήτων, που υπάγεται στο Υπουργείο Πολιτισµού και Αθλητισµού, άνευ της οποίας δεν δύναται να ολοκληρωθεί η όποια διαδικασία τακτοποίησης, ούτε να προχωρήσει οποιαδήποτε δικαιοπραξία / συµβολαιογραφική πράξη, ούτε και να εκδοθούν άδειες δόµησης ή λειτουργίας σε κτίρια µε αυθαιρεσίες.

Επιπρόσθετα, µέσω των ΦΕΚ 1255Β/18 και ΦΕΚ 2049Β/19 του Υπουργού Πολιτισµού µεταβιβάστηκαν αρµοδιότητες σε διάφορα όργανα-υπηρεσίες-επιτροπές της Αρχαιολογίας, χωρίς όµως να ενηµερωθεί ο νόμος µε ευκρινή τρόπο, ώστε να λάβουν άµεση γνώση όλοι οι ενδιαφερόµενοι – εµπλεκόµενοι στις διαδικασίες.

Ο Σύλλογος υπογράμμισε πως µέχρι στιγµής δεν έχουν συσταθεί οι αρµόδιες επιτροπές/συµβούλια που ορίζει ο νόμος, οπότε εκ των πραγµάτων, δεν µπορεί να προχωρήσει καµία τακτοποίηση σε κηρυγµένους αρχαιολογικούς τόπους, ενώ είναι εµφανές µε όσα προαναφέρθηκαν ότι η διαδικασία τακτοποίησης αυθαιρεσιών σε κτήρια της περιοχής της Χαλκίδας είναι πλέον προβληµατική και επηρεάζει µηχανικούς, συµβολαιογράφους και πολίτες, προκαλώντας καθυστερήσεις που µεταφράζονται σε οικονοµική επιβάρυνση και ταλαιπωρία.

(Μπορείτε να δείτε την επιστολή του Συλλόγου και τις προτάσεις που κατέθεσε, εδώ.)

Σε συνέχεια της ανωτέρω παρέμβασης, ο Βουλευτής Ανατολικής Αττικής κ. Μυλωνάκης Αντώνιος κατέθεσε σχετική ερώτηση προς τα συναρμόδια Υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας & Πολιτισμού και Αθλητισμού, με θέμα “Προβλήματα με την τακτοποίηση αυθαιρέτων σε αρχαιολογικούς τόπους σύμφωνα με τον Ν. 4495/2017”.

https://www.b2green.gr/el/post/78249/sti-vouli-ta-provlimata-taktopoiisis-afthaireton-se-archaiologikous-topous-vasei-n-4495-2017