Ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας στον e-ΕΦΚΑ.

Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή με επιτυχία στη νέα πλατφόρμα του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) η ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους και τους αγρότες, οι οποίοι, για πρώτη φορά, είχαν τη δυνατότητα να διαμορφώσουν μόνοι τους το ύψος των εισφορών, που θα πληρώσουν, αλλά και της συνταξιοδοτικής παροχής, που θα λάβουν, σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, μέχρι την το μεσημέρι της Παρασκευής, είχαν επιλέξει ασφαλιστική κατηγορία 358.659 ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι, καθώς και 63.812 νέοι ασφαλισμένοι (κάτω της πενταετίας).

Από τους 358.659 ασφαλισμένους, περισσότεροι από 1 στους 4 (ποσοστό 25%) έχουν επιλέξει μεγαλύτερη κατηγορία από την υποχρεωτική, δηλαδή από τη 2η έως την 6η ασφαλιστική κατηγορία, στοχεύοντας σε μεγαλύτερη σύνταξη. Παράλληλα, 139.187 αγρότες έχουν επιλέξει ασφαλιστική κατηγορία, μέσω της νέας πλατφόρμας, με περίπου το 15% αυτών να έχει επιλέξει ανώτερη κατηγορία από την κατώτατη υποχρεωτική.

Η διαδικασία επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας ολοκληρώθηκε την Παρασκευή, 13 Μαρτίου 2020, στις 24:00, προκειμένου τις επόμενες δύο ημέρες, να ετοιμαστούν τα ειδοποιητήρια, τα οποία και θα αναρτηθούν στο διαδικτυακό ιστότοπο του e-ΕΦΚΑ, στις 16 Μαρτίου.