“Μήπως συντρέχουν λόγοι για παράταση στα αδήλωτα τετραγωνικά;”, γράφει ο Ν. Κορακιανίτης.

«Δεν συντρέχει λόγος να δοθεί παράταση στη ρύθμιση για τα αδήλωτα τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων», αυτή ήταν η φράση που ακούσαμε έντονα την εβδομάδα που μόλις έκλεισε και εμείς αναρωτιόμαστε πως προκύπτει αυτό.

Και μάλιστα με τόση βεβαιότητα παρά τις αντιδράσεις και από την δική μας πλευρά αλλά και χαρακτηριστικά από την ΠΟΜΙΔΑ.

Η διορία, μετά τη δεύτερη παράταση που δόθηκε, εκπνέει στις 31 Αυγούστου και το υπουργείο σκοπεύει λέει… τις επόμενες ημέρες να εντείνει την ενημέρωση του κοινού, ώστε όλοι να κάνουν τις αιτήσεις τους στην ειδικά διαμορφωμένη πλατφόρμα της ΚΕΔΕ.

Μιλάμε για μία πλατφόρμα η οποία κανείς μας δεν μπορεί να πει ότι λειτούργησε άψογα καθώς αρκετά προβλήματα δεν λύνονται μέσω αυτής. 

Μιλάμε για μία διαδικασία που λήγει χωρίς ακόμη να έχουν ενημερωθεί όλοι οι ιδιοκτήτες με αποστολή ενημερωτικού email από την ΑΑΔΕ.

Η παράταση αυτή είναι απόλυτα αναγκαία, τόσο για το συμφέρον των πολιτών, που το ζητούν επίμονα γιατί αδυνατούν να προλάβουν να ανταποκριθούν, όσο και των ΟΤΑ .

Πραγματικά τώρα εν μέσω πανδημίας με όλες τις γραφειοκρατικές διαδικασίες να υπολειτουργούν θεωρεί το υπουργείο ότι όλα πήγαν καλά και όλοι οι πολίτες τακτοποίησαν τις εκκρεμότητες τους;

Και αλήθεια νομίζω ότι αυτή η Κυβέρνηση με το θέμα παρατάσεων έχει ένα ζήτημα. Αφού γνωρίζουμε όλοι την κατάσταση πραγματικά ποιο θα ήταν το πρόβλημα;

Συμφωνούμε όλοι ότι τα αδήλωτα τετραγωνικά ήταν κάτι το οποίο έπρεπε να γίνει, κάθε πολίτης που έχει δηλωμένα στους δήμους λιγότερα τετραγωνικά μέτρα, απ’ όσα έχει δηλωμένα στην εφορία, για ένα ή περισσότερα ακίνητά του, μπορεί να υποβάλει στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα διορθωτικές δηλώσεις σε κάθε δήμο στον οποίο έχει τέτοια ακίνητα, για να «αποκαλύψει» τα αδήλωτα τετραγωνικά μέτρα των επιφανειών τους.

Και αυτό γιατί η αποκάλυψη των πραγματικών επιφανειών όλων των ακινήτων γίνεται χωρίς επιβάρυνση του ιδιοκτήτη με πρόστιμα και αναδρομικές χρεώσεις δημοτικών φόρων και δημοτικών τελών για την πενταετία 2015-2019.

Άρα για ποιο λόγο τώρα η κυβέρνηση το «χαλάει»; Με την επιμονή της να μην δοθεί μια ακόμα παράταση μέχρι τέλος του χρόνου έτσι ώστε να ολοκληρωθούν χωρίς.

Να σημειώσουμε ότι από την όλη διαδικασία θα εισρεύσουν πολλά χρήματα στα ταμεία των Δήμων και θα γίνουν οι όποιες διορθώσεις, συνεπώς είναι μια διαδικασία που δημιουργεί οφέλη αφού διορθώνονται λάθη δεκαετιών.

Όμως, η έλλειψη σαφών οδηγιών συμπλήρωσης των πεδίων στην πλατφόρμα της Κ.Ε.Δ.Ε. δημιουργεί τεράστια προβλήματα και αποτελεί τροχοπέδη στην έγκαιρη υποβολή του συνόλου των εν λόγω δηλώσεων. Μάλιστα πρέπει να τονίσουμε ότι ακόμη και έμπειροι επιστήμονες (νομικοί, μηχανικοί και φοροτεχνικοί) αδυνατούν να τοποθετηθούν με ασφάλεια σε αρκετά ζητήματα που ανακύπτουν κατά τη συμπλήρωση ορισμένων πεδίων, γεγονός που από μόνο του «φωνάζει» πως πρέπει να δοθούν άμεσα αναλυτικές οδηγίες που θα εμπλουτίσουν τις υπάρχουσες ισχνές ερωτήσεις-απαντήσεις. Παράλληλα πρέπει να δοθεί και νέα παράταση έως 31.12.2020 έτσι ώστε αφού λυθούν όλες οι απορίες συμπλήρωσης να υπάρχει επαρκής χρόνος για την ορθή και απρόσκοπτη υποβολή.

Γονική Παροχή και χαράτσι…

Και μέσα σε αυτή την κατάσταση είδαμε τις ανακοινώσεις για την Γονική Παροχή και το τέλος στο χαράτσι για τους γονείς που βοηθούν τα παιδιά τους να αποκτήσουν πρώτη κατοικία.

Αυτό νομίζω ότι όλοι μας το χαιρετίσαμε γιατί σίγουρα έως τώρα δεν ήταν ότι καλύτερο αυτό που γινόταν.

Βλέπαμε ρυθμίσεις που αντί να ενθαρρύνουν τέτοιες χρηματικές μεταβιβάσεις, που στο κάτω κάτω ήταν υπερφορολογημένες ως εισόδημα των γονέων, ειδικά στην περίοδο του «κραχ» της οικοδομής, το κράτος ζητούσε… μερίδιο, επιβάλλοντας φόρο 10% από το πρώτο ευρώ σε γονικές παροχές και δωρεές χρηματικών ποσών για την αγορά πρώτης κατοικίας.

 Πλέον, όλα αλλάζουν και ειδικά σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο καθώς αναμένεται να δώσει πολύτιμες ανάσες και στους επαγγελματίες της οικοδομής και στους νέους.

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Οτι ποσά ως 150.000 ευρώ είναι πλήρως αφορολόγητα! Και για να αντιληφθεί κανείς τη διαφορά, μέχρι τώρα για το ίδιο ποσό, οι γονείς θα έπρεπε να δώσουν στο κράτος 15.000 ευρώ.

Όλα αυτά όμως έχουν ως προϋπόθεση να έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες που αναφέραμε ποιο πάνω.

Κατηγόρια 5 για τα αυθαίρετα…

Και την ίδια ώρα αντίστροφα μετρά ξανά η κλεψύδρα υπαγωγής αυθαίρετων κτισμάτων στη σχετική ρύθμιση, η οποία εκπνέει σε περίπου 40 ημέρες.

Αγώνας δρόμου για εμάς για τους πολίτες, προκειμένου να προλάβουν την προθεσμία της 30ής Σεπτεμβρίου και να σώσουν την κατοικία τους από κλιμακωτά πρόστιμα και επικείμενες κατεδαφίσεις, οι οποίες αφορούν την τελευταία κατηγορία κτιρίων.

Μέχρι πρότινος, οι συγκεκριμένοι ιδιοκτήτες γνώριζαν πως αν υπαχθούν σε κάποιον νόμο αυθαιρέτων καταβάλλοντας τα σχετικά πρόστιμα, θα μπορούσαν μεν να διατηρήσουν τα ακίνητά τους αλλά μετά τη λήξη της διατήρησης και με δεδομένο ότι θα είχε ολοκληρωθεί ο πολεοδομικός σχεδιασμός θα περνούσαν στην κυριότητα τους μέσω μεταφοράς συντελεστή δόμησης. Τώρα, με τις διατάξεις του χωροταξικού νομοσχεδίου, η πρόβλεψη αυτή αποκλείεται καθώς χάνουν το δικαίωμα να αγοράσουν συντελεστή.

Και όλα αυτά να τα προλάβουμε στις προθεσμίες που το Υπουργείο δίνει και επιμένει ότι δεν χρειάζεται παράταση.

Δεν θέλω να κουράσω άλλο θεωρώ ότι πλέον θα έχουμε πολλά να πούμε και να γράψουμε αλλά θα επιμείνω σε κάτι που λέω συχνά… ωραίες οι μεταρρυθμίσεις και ναι άργησαν αρκετά να γίνουν στην Ελλάδα, αλλά μέσα σε αυτή την συγκυρία με την αγωνία για το μέλλον να είναι διάχυτη μήπως το Υπουργείο να αφουγκραστεί τους πολίτες αλλά και όλους εμάς που θέλουμε να στηρίξουμε τις διαδικασίες αλλά χρειαζόμαστε και χρόνο;;;

Νίκος Κορακιανίτης: Πολιτικός Μηχανικός. Κέρκυρα.