“Τετραγωνικά, Αυθαίρετα, Κτηματολόγιο… με το βλέμμα στραμμένο στις παρατάσεις”, γράφει ο Ν. Κορακιανίτης.

«Τέρμα το διάλειμμα, τα κεφάλια μέσα», που λέει και το τραγούδι αν και το δικό μας διάλειμμα κράτησε ελάχιστα ή και σε πολλές περιπτώσεις σχεδόν καθόλου.

Ο λόγος είναι γνωστός…

Τετραγωνικά μέτρα, Αυθαίρετα, Κτηματολόγιο…

Να ξεκινήσω από τα τετραγωνικά μέτρα καθώς, και νομίζω θα συμφωνήσουν οι συνάδελφοι μου, ήταν αναγκαία η παράταση που δόθηκε αφού ήταν αδύνατο να καλυφτεί ο όγκος δουλειάς για την μέτρηση των αδήλωτων τετραγωνικών. Να επισημάνω όμως για ακόμα μια φορά την ανάγκη νέας παράτασης τουλάχιστον έως τέλη του 2020. Διαβάζοντας τα πρώτα στοιχεία που έρχονται στην δημοσιότητα από την έως τώρα μέτρηση μπορεί κάποιος να δει ότι η ανταπόκριση είναι μεγάλη. Ταυτόχρονα μεγάλα είναι και τα έσοδα των Δήμων από αυτή την διαδικασία. Πραγματικά πλέον δεν νομίζω ότι το Κράτος έχει να «χάσει» κάτι τώρα από αυτή την διαδικασία. Αντιθέτως θεωρώ ότι έχει κερδίσει. Άρα το να δώσει μια «ανάσα» τόσο σε εμάς όσο και στους πολίτες που δεν κατάφεραν έως τώρα να προχωρήσουν την διαδικασία δεν θα ζημιώσει κανέναν.

Η αντίστροφη μέτρηση για τα αυθαίρετα…

Σε αυτό το άρθρο δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ στο άλλο μεγάλο κεφάλαιο των αυθαίρετων καθώς και εδώ η αντίστροφη μέτρηση για την τακτοποίηση τους έχει ξεκινήσει.

Οι ιδιοκτήτες κτηρίων με πολύ σοβαρές αυθαιρεσίες, έχουν περιθώριο έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2020.

Να σημειώσω ενημερωτικά γιατί δεχόμαστε αρκετά τηλέφωνα ότι σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου πρόκειται για την τελευταία προθεσμία για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων της κατηγορίας 5 κτήρια με πολύ σοβαρές αυθαιρεσίες.

Να σημειωθεί ότι οι πολύ σοβαρές αυθαιρεσίες αφορούν σε υπέρβαση τουλάχιστον κατά 40% στην κάλυψη και στη δόμηση ή καθ’ ύψος πάνω από 20%.

Για τα υπόλοιπα αυθαίρετα –κατηγορίας 1 έως 4, που περιλαμβάνουν και τις πιο μικρές αυθαιρεσίες όπως είναι οι ημιυπαίθριοι, ισχύει κανονικά η διαδικασία της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας και οι ιδιοκτήτες τους θα μπορούν να τα τακτοποιούν και μετά τις 30 Σεπτεμβρίου, με καταληκτική ημερομηνία την 31η Μαρτίου 2026, καταβάλλοντας προσαυξημένα ποσά τακτοποίησης κατά 20% για το πρώτο έτος καθυστέρησης και επιπλέον 5% για κάθε έναν χρόνο καθυστέρησης. Με την ίδια τροπολογία, λόγω δυσχερειών στην άσκηση της οικοδομικής δραστηριότητας από την πανδημία, παρατείνεται και η ισχύς των οικοδομικών αδειών, των αδειών δόμησης και των αναθεωρήσεών τους μέχρι το τέλος του 2022.

Ηλεκτρονική Ταυτότητα

Και να πάω και στην ηλεκτρονική ταυτότητα καθώς μπορεί σε προηγούμενο άρθρο μου να έχω εκφράσει κάποιες αντιρρήσεις ως προς την διαδικασία, ωστόσο να υπενθυμίσω ότι η τακτοποίηση θεωρείται ολοκληρωμένη μόνον όταν ο ιδιοκτήτης του ακινήτου έχει ολοκληρώσει την Ηλεκτρονική Ταυτότητα της ιδιοκτησίας του, δηλαδή η μη έκδοση της θα ισοδυναμεί με μη τακτοποίηση της αυθαιρεσίας.

Επομένως, για τη μεταβίβαση του ακινήτου του, προϋπόθεση αποτελεί η τακτοποίηση και η έκδοση Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου.

Κτηματολόγιο.

Και να κλείσω με το Κτηματολόγιο. Νέες παρατάσεις σε περιοχές, άλλες (βλ. Κέρκυρα) βρίσκονται σε αναμονή και γενικά το αλαλούμ συνεχίζεται με τον χρόνο να είναι μείον καθώς σε λιγότερο από τέσσερις μήνες λήγει η προθεσμία διόρθωσης των πρώτων εγγραφών.
Και επειδή συνέχεια «ρίχνουμε τα βάρη στους πολίτες», που δεν προχωρούν την διαδικασία να τονίσω ότι με ενδιαφέρον διάβασα ένα δημοσίευμα από την εφημερίδα ΠΑΡΩΝ ότι το Κτηματολόγιο μετρά συνολικά 338.712 «ορφανά» κτήματα. Και το ενδιαφέρον εστιάζεται στο γεγονός ότι πολλά από αυτά ανήκουν στο Δημόσιο και την Εκκλησία!

Αφενός αναρωτιόμαστε όλοι πόσο μεγάλη είναι η περιουσία αφετέρου πόσο αναξιοποίητη είναι σε πολλές των περιπτώσεων άρα πόσα έσοδα πάνε «χαμένα». Την στιγμή που πληρώνει το δημόσιο απίστευτα ποσά για ενοικίαση γραφείων για να στεγάσει τις υπηρεσίες του σε ιδιώτες, υπάρχουν ανεκμετάλλευτα οικόπεδα, κτίρια κ.α. ή σε πολλές των περιπτώσεων (πχ Κέρκυρα – Παλαιά Δικαστήρια), κολλάνε στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και των ενστάσεων με απίστευτη καθυστέρηση.Αυτό όμως είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο που σύντομα θα επανέλθω…

Γεωγραφικά, εντοπίζονται κυρίως σε ορεινές περιοχές, όπου δεν είχαν ιδιαίτερες αξιώσεις οι ιδιοκτήτες τους, ενώ με δεδομένο ότι τα προγράμματα κτηματογράφησης έχουν ολοκληρωθεί εδώ και πολλά χρόνια, ελάχιστοι ήταν εκείνοι που επικοινώνησαν με το Κτηματολόγιο έτσι ώστε να εξεταστούν οι εναλλακτικές τους.

Έτερο πρόβλημα αδιαφορίας που εντοπίζει το Κτηματολόγιο είναι οι Δασικοί Χάρτες, καθώς μερίδα πολιτών εκτιμά ότι πρόκειται για γεωτεμάχια που είναι δασικά και έτσι δεν προχωρούν στο στάδιο διεκδίκησης καθώς πιστεύουν πως θα καταλήξουν στο Δημόσιο λόγω της θέσης στην οποία βρίσκονται.

Και εδώ έρχεται το κεφάλαιο «ενημέρωση», καθώς κονδύλια γι αυτό υπάρχουν αλλά μάλλον δεν έχει γίνει προς την σωστή κατεύθυνση με δεδομένο την αδιαφορία που βλέπουμε. Σίγουρα οι συνάδελφοι που διαβάζουν αυτό το άρθρο θα πουν μα «εμείς καθημερινά κάνουμε αυτή την ενημέρωση σε όσους μας ρωτάνε και κυρίως στις μικρές κοινωνίες», σωστά αλλά δεν νομίζω ότι πρέπει να είναι και αυτός ο ρόλος μας!

Γι αυτό δίνονται χρήματα για διαφημίσεις και ενημερώσεις οι οποίες όμως σε συνεργασία με τα κατά τόπους γραφεία θα πρέπει πόρτα πόρτα να ενημερώνουν τους πολίτες και να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις που θα έχουν αν δεν καταγράψουν την περιουσία τους στο Κτηματολόγιο.

Όπως καταλάβαμε όλοι πρόκειται για έναν μήνα με τρέξιμο, με άγχος για όλους μας και κυρίως με το βλέμμα στραμμένο στο ενδεχόμενο νέων παρατάσεων… 

*Νικόλαος Κορακιανίτης: Πολιτικός Μηχανικός Laisergo.