Οι “αυταρχικές” ανακοινώσεις του ΥΠΕΝ… και η πραγματικότητα, γράφει ο Νίκος Κορακιανίτης.

Στο ίδιο έργο θεατές και αυτή την εβδομάδα που μόλις πέρασε…

Πολλές ανακοινώσεις, αντιδράσεις, διαμαρτυρίες συνάδελφων και αντίστοιχων φορέων για τι άλλο;

Για παράταση!

Ίσως να έχει καταντήσει κουραστικό, κάθε εβδομάδα τα ίδια, να παρακαλάμε και να μιλάμε για το αυτονόητο…

Να ζητάμε από το Κράτος να μας δώσει χρόνο για κάτι το οποίο εμείς και ούτε φυσικά οι πολίτες ευθυνόμαστε που καθυστέρησε ή που στην τελική δεν λειτουργεί στην βάση που θα έπρεπε.

Και τι εννοώ;;;

Τα συστήματα και οι πλατφόρμες οι οποίες έχουν γίνει το άγχος μας και πρέπει κάθε φορά να κάνουμε «τάματα» πριν για να λειτουργούν!

Συστήματα τα οποία κρεμάνε και δεν διασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία της διαδικασίας, με έλλειψη δεδομένων και στοιχείων απαραίτητα για εμάς για να ολοκληρώσουμε διαδικασίες, αλλά και με την αδυναμία των υπηρεσιών της διοίκησης και τα προβλήματα που προέκυψαν από την συνεχιζόμενη πανδημία. Τι νομίζουν κάποιοι;

Ότι η διαδικασία είναι απλή για να δηλωθεί ένα αυθαίρετο με μεγάλες παρατάσεις; Ή ότι εμείς έχουμε το μαγικό κουμπί που το πατάμε και αμέσως όλα λύνονται.

Αποτέλεσμα η καθυστέρηση από πλευράς μας, η αγωνία των πολιτών και το μέλλον αβέβαιο σε μια διαδικασία υποτίθεται εξχρυχονισμού και οργάνωσης της υπάρχουσας «άναρχης» κατάστασης.

«Το καλό ΥΠΕΝ και οι κακοί μηχανικοί»

Και πρέπει πάντα λίγες ημέρες πριν την ολοκλήρωση της προθεσμίας που έχει ανακοινωθεί να έχουμε ένα Υπουργείο να μας προειδοποιεί με αυστηρό μάλιστα ύφος ότι «ΔΕΝ ΘΑ ΔΟΘΕΙ ΚΑΜΙΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗ» και μία πριν την λήξη πάντα να ανακοινώνει παρατάσεις!

Δεν κατάλαβα αυτό το ύφος της ανακοίνωσης, περί « θεσμικής αταξίας και φαύλους κύκλους»… υπονοούμενα και εκφράσεις προσβλητικές  που δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια.

Εγώ προσωπικά θεωρώ προσβλητικό το γεγονός ότι το Υπουργείο μας κάνει και υπόδειξη πως γίνεται η διαδικασία.

Το ΥΠΕΝ λέει: «Όπως υπενθυμίζεται ότι η υπαγωγή στη ρύθμιση είναι απλή και γίνεται με αίτηση του μηχανικού στο πληροφοριακό σύστημα και εν συνεχεία καταβολή του σχετικού παραβόλου. Ως ημερομηνία υπαγωγής νοείται η ημερομηνία καταβολής του παραβόλου. Από την πληρωμή του παράβολου ο μηχανικός έχει στη διάθεση του 18 μήνες προκειμένου να ολοκληρώσει την ηλεκτρονική υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών». 

Η αλήθεια είναι η εξής: Για κάθε δήλωση αυθαιρέτου (ειδικά κατηγορίας 5) χρειάζεται τεχνικό έλεγχο – αυτοψία και εν τέλει σύγκριση με κάθε σχετικό δικαιολογητικό και έγγραφο που έχει ο πολίτης στη διάθεσή του. Αν δεν έχει ο πολίτης στην κατοχή του τα έγγραφα αυτά, ο μηχανικός υποχρεούται να τα αναζητήσει στις αρμόδιες υπηρεσίες – πλέον της δικής του προσωπικής εργασίας για τον υπολογισμό του είδους της αυθαιρεσίας και των λεπτομερειών κάθε δήλωσης που απαιτεί ο νόμος. Αυτά αποτελούν προϋπόθεση τόσο για την καταγραφή της έκτασης της αυθαιρεσίας όσο και για τον υπολογισμό παραβόλου και προστίμου, ώστε ο πολίτης να δεχθεί εν τέλει να προχωρήσει στις ρυθμίσεις που προβλέπει ο νόμος. Εν συνεχεία πληρώνεται με την  ηλεκτρονική διαδικασία το παράβολο (πρώτη φάση) το οποίο μόνο και μόνο η επικαιροποίηση ώστε να εμφανιστεί στο σύστημα του ΤΕΕ χρειάζεται έως 3 ημέρες.  Αντίστοιχα το ίδιο συμβαίνει και για την πληρωμή του προστίμου  (δεύτερη φάση). Άρα αυτό που αναφέρει το Υπουργείο εμείς τουλάχιστον που το ζούμε και στην πράξη δεν ισχύει σε καμία περίπτωση!

Πραγματικά με αυτό τον τρόπο τι προσπαθεί το αρμόδιο Υπουργείο;

Εγώ θα περίμενα την συνεννόηση και την συνεργασία με όλους τους αρμοδίους για μια κοινή πορεία και κατεύθυνση, και μην ξεχνάμε ότι με αυτή τη διαδικασία ψηφιοποιούνται όλα τα αρχεία των προγενέστερων οικοδομικών αδειών μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας από εμάς τους μηχανικούς, και όχι αυτό το θέατρο του παραλόγου που ζούμε ή καλύτερα αυτό το «μαρτύριο της σταγόνας».

Και όλα αυτά να τα προλάβουμε στις προθεσμίες που το Υπουργείο δίνει και επιμένει ότι δεν χρειάζεται παράταση.

Δεν θέλω να κουράσω άλλο θεωρώ ότι πλέον θα έχουμε πολλά να πούμε και να γράψουμε αλλά θα επιμείνω σε κάτι που λέω συχνά… ωραίες οι μεταρρυθμίσεις και ναι άργησαν αρκετά να γίνουν στην Ελλάδα, αλλά μέσα σε αυτή την συγκυρία με την αγωνία για το μέλλον να είναι διάχυτη μήπως το Υπουργείο να αφουγκραστεί τους πολίτες αλλά και όλους εμάς που θέλουμε να στηρίξουμε τις διαδικασίες αλλά χρειάζεται και χρόνο;;;

*Νίκος Κορακιανίτης: Πολιτικός Μηχανικός. Laisergo.