“Ποιος είναι τελικά το γαϊτανάκι;…”, γράφει ο Ν. Κορακιανίτης.

«Θέμα σοβαρότητας για το δημόσιο να βάλει τέλος στις συνεχείς ολιγόμηνες παρατάσεις που οδηγούν σε ένα γαϊτανάκι χωρίς τέλος», τάδε έφη ο Υπουργός Κ. Χατζηδάκης στην τελευταία αυταρχική, απαράδεκτη ανακοίνωση του!

Ένα χρόνο τώρα που γράφω σε αυτή την στήλη για τα τεχνικά μας ζητήματα ουδέποτε έχω προσπαθήσει να μειώσω – προσβάλω τον ρόλο κανενός και κυρίως Υπουργών – Αρμόδιων φορέων. Δεν είναι αυτός ο ρόλος μου…

Σε αυτή την ανακοίνωση όμως δεν θα μπορούσα να μην σχολιάσω το δεικτικό ύφος του Υπουργού με το οποίο προσπαθεί να μειώσει τον ρόλο του Μηχανικού.

Μια ανακοίνωση που προσβάλει και μειώνει όλο τον Τεχνικό κόσμο χρησιμοποιώντας λέξεις και φράσεις «δικαιολογία»,  «προειδοποιήσει»,  «φαύλος κύκλος» «γαϊτανάκι χωρίς τέλος».

Αλήθεια οι μηχανικοί για ποιο λόγο να έχουν «δικαιολογίες»; Εμείς δεν είμαστε αυτοί που τρέχουμε όλες τις μεταρρυθμίσεις σας και σας «φέρνουμε» με την δουλειά μας το «ζεστό χρήμα» στα ταμεία του Κράτους;

Αλήθεια με την λέξη «προειδοποιήσει» προσπαθεί το Υπουργείο να «τιμωρήσει ή να επαναφέρει στην τάξη» ποιον; Οι Μηχανικοί χρειαζόταν προειδοποίηση ή οι εκάστοτε κυβερνήσεις που τόσα χρόνια όπως αποδεικνύεται και στην πράξη δεν έκαναν κάτι ουσιαστικό για να προστατέψουν την άναρχη – αυθαίρετη δόμηση;

Αλήθεια η έκφραση «φαύλος κύκλος» είστε σίγουρος Κύριε Υπουργέ ότι θα έπρεπε να τεθεί προς εμάς;

Γιατί πραγματικά θα με έβρισκε σύμφωνο αν όλα λειτουργούσαν ρολόι και το μόνο που έφταιγε θα ήταν η δική μας κωλυσιεργία. Ο «φαύλος κύκλος των παρατάσεων» δημιουργήθηκε γιατί τα συστήματα δεν λειτουργούν! Δημιουργήθηκε γιατί οι διαδικασίες κάθε φορά που αλλάζει Κυβέρνηση αλλάζουν και αυτές και εμείς καλούμαστε να κάνουμε τον σύμβουλο και των πολιτών! Δημιουργήθηκε  για φοροεισπρακτικούς λόγους. Δημιουργήθηκε γιατί έως τώρα κανείς δεν μας έβαλε στο τραπέζι για έναν ουσιαστικό διάλογο για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.

Και τέλος η φράση του δελτίου τύπου «γαϊτανάκι χωρίς τέλος», σίγουρα είναι αυτή που ξεχειλίζει το ποτήρι της αγανάκτησης μας και της οργής μας.

Δεν είμαστε μέρος σε αυτό το γαϊτανάκι, δεν θα μπορούσαμε να είμαστε μέρος όταν είμαστε αυτοί που προσπαθούν να το «ξεμπλέξουν» όλα αυτά τα χρόνια από τον «χορό των φοροεισπρακτικών εργαλείων» των αλλαγών και των εκάστοτε αποφάσεων που έφεραν την κατάσταση στην Ελλάδα εδώ που φτάσαμε σήμερα. Είμαστε αυτοί που «χρησιμοποιούνται» για να φέρουν χρήμα στο κράτος και να «μπαλωθούν» εν μέσω κρίσης τρύπες…

Με μεγάλη αίσθηση χιούμορ διάβασα το δελτίο τύπου στο σημείο ότι «Συνιστούμε σε όσους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων σκοπεύουν να υποβάλουν σχετική αίτηση να το πράξουν άμεσα και να μην περιμένουν την τελευταία μέρα, γιατί πιθανότατα θα ταλαιπωρηθούν»… ενώ η αλήθεια είναι ότι το προηγούμενο διάστημα δεν υπήρξε καμία ταλαιπωρία (Το σύστημα δεν λειτουργεί ήδη περισσότερο από μία εβδομάδα) !

Πλατφόρμα αυθαίρετων, πλατφόρμα τετραγωνικών, ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου συν κτηματολόγιο και αλλαγές στο χωροταξικό και οι πολίτες απλά προσπαθούσαν να καταλάβουν τι πρέπει να κάνουν. Εκεί λοιπόν οι μηχανικοί ήταν αυτοί που συμβούλευαν τον καθένα για τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να διασφαλίσουν τις περιουσίες τους αλλά και να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητές τους. Με ένα σύστημα να μην λειτουργεί κ. Υπουργέ και έχοντας απέναντί μας την απόγνωση των πελατών μας ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους συγνώμη αλλά εμείς διαχειριστήκαμε το πρόβλημα και όχι το κράτος. Εμείς ακούγαμε τον κόσμο μας να μας λέει (κάντε κάτι γιατί δεν έχω χρήματα και θα χάσω την περιουσία μου) όχι εσείς. Ακόμα και εμείς οι Μηχανικοί ξεχάσαμε τον Επιστημονικό μας ρόλο αυτό το διάστημα και γίναμε διεκπεραιωτές γραφειοκρατικών διαδικασιών προς εξυπηρέτηση όλων των πολιτών .Στην τελική εσάς βοηθήσαμε.

Και η απορία της ημέρας.

«Για τα αυθαίρετα της Κατηγορίας 5 (κτίρια με πολύ σοβαρές αυθαιρεσίες, που αφορούν σε υπέρβαση τουλάχιστον κατά 40% στην κάλυψη και στη δόμηση ή κατά 20% καθ’ ύψος, χωρίς οικοδομική άδεια κ.ά.) τερματίζεται η διαδικασία τακτοποίησης», λέει το Υπουργείο. 

Αλλά η απορία μου είναι αν αναφέρεται και στα Δημόσια κτίρια πέρα από τα ιδιωτικά. Αλήθεια θα δούμε να προχωρά η διαδικασία της κατεδάφισης σε δημόσια κτίρια που φιλοξενούν υπηρεσίες, σχολεία, εκπαιδευτήρια κ.α. για τα οποία έχουν και αυθαίρετες προσθήκες η ακόμα που δεν έχουν καν εκδοθεί οικοδομικές άδειες; Και μάλιστα σε ένα ζήτημα το οποίο δεν αφορά τον απλό πολίτη αλλά το ίδιο το Υπουργείο καθώς είναι  δικής του ευθύνης και αρμοδιότητας.

‘Ίσως σε αυτό το άρθρο να χρησιμοποίησα ένα ύφος με υψηλούς τόνους αλλά πραγματικά διαβάζω τόσο καιρός τις ανακοινώσεις του Υπουργείου και απορώ αν ζει την πραγματικότητα όπως την ζούμε εμείς.

Και θέλω να υπενθυμίσω τον ρόλο του ΤΕΕ το οποίο θα περίμενα να αντιδράσει έντονα από την Πέμπτη που υπήρξε η ανακοίνωση καθώς φωτογράφισε και τον Πρόεδρο Στασινό ως «γαϊτανάκι» αφού είναι και ο ίδιος μηχανικός.

Όχι το ΤΕΕ δεν θα έπρεπε να είναι «γαϊτανάκι» κανενός Υπουργείου  ούτε «παρακλάδι» κανενός.

Το ΤΕΕ θα πρέπει διατηρήσει την ταυτότητά του και τον ρόλο του. Να είναι ο θεσμικά αρμόδιος τεχνικός σύμβουλος του Κράτους σε μία σχέση αλληλεγγύης και συνεργασίας.

Κλείνοντας ως συμπέρασμα και πάντα σύμφωνα με τις ανακοινώσεις και τα δελτία τύπου του Υπουργείου, να  περιμένω τον Υπουργό  να κάνει πράξη την «εμμονή του» και να μην δώσει παράταση ώστε να αποδείξει ότι η Κυβέρνηση είναι φερέγγυα σε όσα έχει με τόσο αυταρχικό τρόπο;

 Ή μήπως αντιλαμβανόμενος την κατάσταση που δημιουργήθηκε θα δούμε ξανά λίγες ώρες πριν την λήξη της τελευταίας παράτασης, μια ακόμα, η οποία θα υπενθυμίζει το αλαλούμ νομοθετημάτων που ισχύει σε αυτή την χώρα;

*Ο Νίκος Κορακιανίτης είναι Πολιτικός Μηχανικός στην Κέρκυρα. laisergo.gr