Ένα ακόμα άρθρο αφιερωμένο στο ΥΠΕΝ και στον Υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κωστή Χατζηδάκη, και πως άλλωστε να μην ήταν αφού φαίνεται ότι η πολιτική βούληση είναι να προχωρήσει γρήγορα τις μεταρρυθμίσεις χωρίς όμως να ρωτήσει κανέναν…
Φυσικά και το θέμα των αυθαίρετων δεν θα το ξεχάσουμε, απλά περιμένουμε τις εξελίξεις.
Δεν θα μπορούσα να μην σχολιάσω το περιβόητο νομοσχέδιο Χωροταξικό – Πολεοδομικό αφού εν μέσω παρατάσεων ή μη, είχαμε και αυτό να τρέχει.
Η παραπληροφόρηση…
Με ενδιαφέρον ακούγοντας τον Υπουργό κατά την ομιλία του στο 4ο Συνέδριο του Economist για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη έμαθα κάτι το οποίο πραγματικά με εξέπληξε… ότι «Το νομοσχέδιο θα βάλει ουσιαστικά τέλος στην παραπληροφόρηση για την εκτός σχεδίου δόμηση».
Και συγκεκριμένα η λέξη «παραπληροφόρηση». Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι πρώτη φορά που ο Υπουργός με δελτία τύπου ή ομιλίες «δεικτικολογεί» χωρίς όμως να δηλώνει συγκεκριμένα σε ποιον αναφέρεται.
Παραπληροφόρηση αλήθεια κάνουν όσοι με επιχειρήματα τεκμηριωμένα συμμετείχαν στην διαβούλευση και επεσήμαναν τα λάθη που θα γίνουν αν δεν ληφθούν υπόψιν οι ιδιαιτερότητες για τις μικρές ιδιοκτησίες;
Παραπληροφόρηση έκαναν οι μηχανικοί, οι οποίοι, έψαχναν για τον πελάτη τους το «παραθυράκι» του νόμου ώστε να ευνοηθούν και να μπορέσουν να οικοδομήσουν (πάντα υπό νόμιμες συνθήκες);
Η μήπως παραπληροφόρηση έκανε το ίδιο το κράτος με τους εκατοντάδες νόμους που ισχύουν μέχρι και σήμερα για το πολεοδομικό – χωροταξικό, αφού πολλές φορές υπερισχύουν πάνω του ενός νόμου με αποτέλεσμα να είναι αντικρουόμενες οι ερμηνείες και κανείς αρμόδιος να μην μπορεί να απαντήσει με σαφήνεια; (Εξού και η απόδειξη των χιλιάδων ερμηνευτικών εγκυκλίων των αρμοδίων Υπουργείων).
Πραγματικά υπάρχει κάποιος που διαβάζοντας αυτές τις επισημάνσεις δεν έβγαλε το συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση για μια ακόμα φορά νομοθετεί συγκρίνοντας ανόμοιες καταστάσεις και ταυτότητες που διαμορφώθηκαν ιστορικά με πολύ διαφορετικό τρόπο;
Στόχος δεν είναι στήριξη των πολιτών εν μέσω πανδημίας και σε μια δύσκολη κατάσταση, αλλά των «μεγάλων» επενδύσεων και ας δηλώνει κατηγορηματικά ο Υπουργός ότι «η μαζική εκπόνηση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων θα θέσει όλο το ζήτημα της εκτός σχεδίου δόμησης σε απολύτως άλλη βάση».
Επί παραδείγματι με το μέτρο των 4.000τμ αφενός θα είναι η ελαχίστη έκταση όπου κατά κανόνα θα επιτρέπεται η δόμηση για έναν ιδιώτη και αφετέρου με τα ίδια τετραγωνικά θα δύναται να γίνεται μια επένδυση τουριστικού καταλύματος. Σίγουρα λοιπόν με τον τρόπο αυτό θα μειωθούν οι ιδιωτικές επενδύσεις ενώ από την άλλη θα προάγεται η εκμετάλλευση της γης.
Επίσης ,η ιδιομορφία της εδαφικής έκτασης της Ελλάδας, οι θέσεις αλλά και η κληρονομικότητα (αφού από γενιά σε γενιά μεταφέρονταν οι ιδιοκτησίες) θα επηρεαστούν σημαντικά με το παραπάνω μέτρο.
Και δεν είμαστε αρνητικοί να μην προχωρήσουμε σε ένα εκσυγχρονιστικό – μεταρρυθμιστικό νομοσχέδιο απλά όλα αυτά χρειάζονται χρόνο, αφού δεν υπάρχει πολεοδομικό – χωροταξικό σχέδιο πανελλαδικά. Πως πραγματικά θα διορθωθούν σημαντικά θέματα όταν το Κράτος άφησε ανεξέλεγκτη την δόμηση τουλάχιστον τα τελευταία 50 χρόνια και γεμίσαμε αυθαίρετα; Υπάρχουν κτίρια σε δασικές εκτάσεις, σε αιγιαλούς, ενδεχομένως και σε αρχαιολογικούς χώρους.
Ειδικό Πλάνο Δράσης;;;
Άκουσα επίσης ότι με επίκεντρο τον περιορισμό της εκτός σχεδίου δόμησης και τις ενστάσεις που έχουν διατυπωθεί, θα υπάρχει το πλάνο ειδικής δράσης.
Το διάβασα και εγώ όπως αρκετοί θεωρώ γιατί απλά απορήσαμε τι να εννοεί ο Υπουργός. Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι ξεκινά αμέσως η προετοιμασία για τις Ειδικές μελέτες «Ζώνες Συντελεστή Δόμησης», χρηματοδοτήσεις για Πρόγραμμα ταχέος χαρακτηρισμού των δημοτικών οδών, ρυθμίσεις που θα διευκολύνουν τη διαδικασία των αναθέσεων , προκήρυξη των διαγωνισμών για τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια και επίσης τον ορισμό για Ειδικό Συντονιστή με στόχο τη γρήγορη εφαρμογή αυτών των διατάξεων του νομοσχεδίου.
Είναι πολύ καλά για να είναι αληθινά Κύριε Υπουργέ.
Και επειδή δεν θέλω να μειώσω την προσπάθεια γιατί πραγματικά την στηρίζω, απλά θα εκφράσω την ανησυχία μου στο πώς όλα αυτά θα επιτευχθούν…
Με τους υπαλλήλους που αρκετές φορές αναφέρετε ότι δεν επαρκούν (αριθμητικά) ; ή μήπως με εξωτερικούς αναδόχους (εν όψη και του νέου νομοθετήματός σας ότι αντίστοιχες μελέτες μπορούν να εκπονούνται από ιδιώτες μηχανικούς) ;
Ξέρουμε ότι όταν μιλάμε για Πανελλήνιο σχεδιασμό με όραμα και στόχευση στο απώτερο μέλλον και τα δύο δεν μπορούν να επιτευχθούν αν δεν έχεις πλαισιώσει και καταρτίσει ένα αρμόδιο όργανο του Υπουργείου να το σχεδιάσει, υλοποιήσει και να το ελέγξει. Άρα πολύ ωραία αυτά που αναφέρετε αλλά χρειάζονται χρόνο το οποίο εσείς χάσατε. Γνωρίζουμε όλοι ότι το γενικό Πολεοδομικό – χωροταξικό ενός Κράτους δεν αλλάζει – τροποποιείτε με ένα Νομοσχέδιο ( με όσα άρθρα και αν αποτελείται). Τροποποιείται με μία σειρά μέτρων, με υποδομές, με στοιχειώδη εργαλεία τα οποία ο πολίτης τα έχει σε καθημερινή χρήση (Δρόμους, δίκτυα, συγκοινωνιακά μέσα, σημεία ενδιαφέροντος, κτλ).
Να αναφέρω επιπρόσθετα το αξιοσημείωτο ότι προχωράτε σε διαβούλευση, ψηφίζεται το νομοσχέδιο και όλα αυτά συντελούνται σε ακατάλληλη χρονική περίοδο καθώς η Πολιτεία ( η μόνη αρμόδια ), δεν έχει εκπληρώσει βασικές προϋποθέσεις της όπως η ανάρτηση των Δασικών Χαρτών, η ολοκλήρωση του Κτηματολογίου, η χάραξη ζώνης παραλίας οι χρήσεις γης και κυρίως ο καθορισμός και η προσφορά οικονομικής πολεοδομημένης γης.
«Ελληνική ιδιαιτερότητα η εκτός σχεδίου δόμηση»
Ο κ. Χατζηδάκης χαρακτήρισε ελληνική ιδιαιτερότητα την εκτός σχεδίου δόμηση και μάλιστα τόνισε ότι αυτό δεν συμβαίνει πουθενά στην Ευρώπη.
Μας συγκρίνει ενδεχομένως και με χώρες που δεν έχουν την ίδια ανάπτυξη με εμάς.
Θα μπορούσαμε να πούμε ότι συμφωνούμε σε αυτό και ναι είμαστε μαζί με το ΥΠΕΝ για να αλλάξει, αλλά για να γίνει αυτό χρειάζεται όραμα και καθοδήγηση με γνώμονα αφενός για να «συμμορφωθεί» ο πολίτης και αφετέρου να φτιαχτούν τα προαπαιτούμενα με δέσμευση από όλους τους κρατικούς φορείς.
Σε καμία περίπτωση η δίχρονη παράταση που δίνεται για διατήρηση οικοδομησιμότητας δεν μπορεί να μας καθησυχάσει καθώς αφενός δεν αποδεικνύεται από πουθενά ότι θα είναι και νόμιμη, αφετέρου δεν αφορά την πλειοψηφία των ιδιοκτησιών που πλήττονται από το Νομοσχέδιο και μάλιστα όλα αυτά εν μέσω κρίσης.
Τα τελευταία τουλάχιστον πενήντα χρόνια η κατάσταση ξεφευγε συνεχώς και τα αποτελέσματα είναι τώρα μπροστά μας. Κανένα πρόβλημα δεν θα λυθεί αν πρώτα δεν επιλυθούν όλα όσα μας έφεραν σε αυτή την κατάσταση. Ο στόχος θα έπρεπε να είναι τα συμφέροντα της κοινωνίας, ο χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός και η προστασία του περιβάλλοντος. Συνεπώς , θα μπορούσα να δεχτώ την μεταρρύθμιση αυτή από το Υπουργείο με μία παράλληλη δέσμευση. Ότι στο μεταβατικό στάδιο το Υπουργείο θα εκπληρώσει τουλάχιστον τα υπολειπόμενα των δικών του αρμοδιοτήτων(Χαρακτηρισμούς οδών, Δασικών χαρτών, κτηματολόγιο, χρήσεων γή, κ.α.) και μόλις αυτό συμβεί τότε θα είναι σε ισχύ το νέο Νομοσχέδιο.
Γιατί για να μπορέσεις να μεταρρυθμίσεις πρέπει να αντιληφθείς συνειδήσεις, να οραματιστείς με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, να υλοποιήσεις σεβόμενος το περιβάλλον και να το διατηρήσεις σκεπτόμενος την κληρονομιά σου.
*Νικόλαος Κορακιανίτης – Πολιτικός μηχανικός Laisergo.gr