“Επίδομα – «ανάσα» με φίμωτρο στο στόμα”, γράφει ο Ν. Κορακιανίτης.

Με τίτλο «Ένα επίδομα – «ανάσα» για δικηγόρους, μηχανικούς και οικονομολόγους περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας», φιγουράρισαν τα ΜΜΕ την Πέμπτη στα πρωτοσέλιδα τους…

Στις δύσκολες ημέρες που περνάμε ένα επίδομα είναι κάτι… τώρα αν είναι ανάσα για εμάς τους μηχανικούς δεν ξέρω ποια είναι η άποψη των συναδέλφων εγώ πάντως θα πω ότι σίγουρα δεν είναι.

Και εξηγούμαι…

Αρχικά, ακόμα και από το γεγονός ότι δεν υπήρξε ξεκάθαρο ποσό στις επίσημες ανακοινώσεις του Υπουργού Εργασίας κάτι μας δείχνει… ότι για ακόμα μια φορά οι Επιστημονικοί φορείς είμαστε στα τελευταία σχεδία του Υπουργείου…

Εκεί που πήρα μια ανάσα ανακούφισης , όπως λέει και το Υπουργείο έρχονται οι πληροφορίες για 400 ευρώ, μετά 800, μετά 700ευρώ, και εμείς ως θεατές αναμένουμε να δούμε αν τελικά η μπίλια θα κάτσει στο κόκκινο ή στο μαύρο.

Το επίδομα λένε οι πληροφορίες θα δοθεί με εισοδηματικά κριτήρια και θα αφορά περίπου 90.000 δικηγόρους, μηχανικούς και οικονομολόγους… και με αυτό επιδιώκεται «λέει η Κυβέρνηση!»,  η αντιμετώπιση των αρνητικών οικονομικών συνεπειών που επέφερε η πανδημία του κορονοϊού COVID-19.

Έχει ιδέα η Κυβέρνηση πραγματικά σε πόσο άσχημη κατάσταση είμαστε; Η ίδια ήταν που μας έταξε τα προγράμματα τηλεκατάρτισης που απέτυχαν, που μας έδωσε 600 ευρώ και όχι  800, που δουλεύαμε εν μέσω πανδημίας για να προλάβουμε προθεσμίες για τα προγράμματα που η ίδια επέμενε να μην δώσει παρατάσεις.

Και μάλιστα αυτή η Κυβέρνηση παραδέχεται ότι είμαστε σε τραγική κατάσταση όταν στο άρθρο που κατατέθηκε αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «το επίδομα δεν κατάσχεται, ούτε συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τους ΟΤΑ».

Ε φυσικά αλλιώς δεν τα λάμβανε κανείς μας…

Τώρα μην γελιόμαστε, η κατάσταση είναι τραγική, τα έχουμε ξαναπεί, αλλά μάλλον δεν έχουμε εισακουστεί… Και εμείς που απλά έχουμε μία δυνατότητα να γράφουμε δυο σκέψεις σε ένα άρθρο μπορεί να μην είμαστε τόσο ψηλά στις προτιμήσεις του Υπουργείου, το ανώτατο μας όργανο όμως το ΤΕΕ γιατί δεν μιλά;;;

Αλήθεια εν μέσω Covid εποχής αναρωτήθηκε κανείς γιατί ακόμα και οι ασφαλιστικές εισφορές μας αυξήθηκαν (βλ. επικουρικό). Αναρωτήθηκε κανείς αν όντως , με το ρίσκο που παίρναμε να βγαίνουμε για αποτυπώσεις, αν δεν κάναμε τον κλητήρα των Δημοσίων Υπηρεσιών, αν δεν δημιουργούσαμε όλη αυτήν την Υποδομή ώστε ο καθένας να έχει όλα του τα Διοικητικά έγγραφα σε μία τάξη (αυτό που η Κυβέρνηση λέει προ απαιτούμενα για την ταυτότητα του κτιρίου) πόσο πίσω θα πηγαίναμε; Ο Τεχνικός κόσμος πάντα στεκόταν δίπλα σε όλες τις Κυβερνήσεις και πάντα ήταν ο μηχανισμός που έτρεχε τις μεταρρυθμίσεις.

Το ίδιο έγινε με τα μνημόνια συνεργασίας με τα Υπουργεία, απλά εμείς δεν μάθαμε και ποτέ τι ακριβώς συμφωνήσαν. Και δεν μάθαμε γιατί ο πρόεδρος του ΤΕΕ, που συμμετείχε στις συσκέψεις με τους μεγαλοεργολάβους, δεν ανακοίνωσε κάτι σε εμάς την ώρα που εμείς τρέχαμε με μάσκες και αντισηπτικά για να καλύψουμε τοπογραφικά και για να προλάβουμε τις προθεσμίες των τετραγωνικών…

Ο κλάδος των μηχανικών έχει μάθει να αγωνίζεται και να κερδίζει το ψωμί του πατώντας στα ίδια του τα πόδια. Δεν θα σωθούμε με τα επιδόματα τύπου σκόιλ ελικίκου και αυτό πρέπει να είναι δεδομένο και όχι απλά κατανοητό. Έκπτωση επι των ασφαλιστικών εισφορών, μείωση στην φορολογία εισοδήματος , παράταση καταβολών ρυθμισμένων οφειλών και άλλα θα μπορούσαν να είναι μέτρα για την πραγματική στήριξη του επαγγέλματός μας Εν κατακλείδι θα μπορούσε η Κυβέρνηση με δράσεις και διάλογο πάνω σε αυτά που μας ανησυχούν και μας έχουν φέρει εδώ να συμβουλευόταν τον τεχνικό της σύμβουλο (το ΤΕΕ) και τότε σίγουρα θα άλλαζε το Αναπτυξιακό μοντέλο προς την βελτίωση συνθηκών που αφορούν εκατοντάδες κλάδους δραστηριότητας.

Νικόλαος Κορακιανίτης – Πολιτικός Μηχανικός Laisergo